Konferencia és nyílt napok

2023.09.06. 17:30

Középpontban az „észrevétlen” közszolgáltatók

Közös konferencián mutatkoznak be a megyeszékhely közszolgáltatásokat biztosító cégei szeptember 14-én, csütörtökön a városházán. A program részleteiről és a konferenciához kapcsolódó nyílt napokról sajtótájékoztatón adtak hírt az érintett vállalatok vezetői.

Héjj Vivien

A városháza előtt relikviákból összeállított kiállítás várja az érdeklődőket

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Székesfehérváron közszolgáltatásokat ellátó cégek a hulladékszállítás és kezelés, az ivóvízellátás és a csatornaszolgáltatás, valamint a távfűtés és melegvíz-hőszolgáltatás biztosításával vannak jelen az emberek otthonaiban, az intézményekben és a fehérvári cégek életében. Habár szinte mindenki szerződésben áll ezen szolgáltatókkal – Depónia Nonprofit Zrt., Fejérvíz Zrt. és SZÉPHŐ Zrt. – tevékenységi körüket azonban nem mindenki ismeri teljeskörűen. Az érdekességek, a háttérben megbúvó technikai és történeti részletek megismerését tűzte ki célul a közös, Észrevétlenül a város szolgálatában című konferencia. A szeptember 14-én, csütörtökön 10 órától a városháza dísztermében tartott program nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A program kapcsán Lehrner Zsolt alpolgármester arról beszélt, a közös konferencia alapját a kerek évfordulók adják: 120 évvel ezelőtt indult el Fehérváron a villamosenergia-termelés, 110 éve van vezetékes ivóvíz és több mint 70 éves a hulladékgazdálkodás.

– A társaságok nagyon fontos, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be Székesfehérvár életében, gazdaságilag is meghatározóak, emellett stabil, kiszámítható munkát biztosítanak – hangsúlyozta az alpolgármester.

Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a cég szolgáltatása sajátságos, ugyanis 120 évvel ezelőtt villamosenergia-termeléssel kezdte a szolgáltatást a vállalat elődje, ami folyamatosan alakult át távhőszolgáltatóvá. A program során az érdeklődők megismerhetik az elmúlt több mint egy évszázad tevékenységét, a cég életének alakulását, és betekintést nyerhetnek a vállalt jövőképébe és a távhőszolgáltatásban rejlő további lehetőségekbe.

Az 1800-as évek végén fogalmazódott meg a székesfehérvári városvezetésben, hogy a város fejlődése és polgárosodása szükségessé teszi a vezetékes vízszolgáltatás és szennyvízelvezetés kiépítését. 1913-ban – két évtizedes tervezés után – bár akadozva ugyan, de Székesfehérváron is elindult a szolgáltatás. A II. világháborút követően megyei szintű részvénytársasággá nőtte ki magát a jelenleg 115 település vízellátását biztosító szolgáltató. Laczi Péter, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója kiemelte, állami tulajdonú cégként a legfőbb céljuk, hogy továbbra is emberközpontú szolgáltatást nyújtsanak, valamint kiemelt szerepet kap a cég életében az utánpótlás-képzés.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Beépültünk a hétköznapokba, az emberek életébe. Olyan alapszolgáltatásokról beszélünk, amelyek nagyon fontosak és már a 20. századi társadalom sem nélkülözhette, a 21. század pedig alapvetésként kezeli – fogalmazott Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint mondta a program során a cég múltját, jelenét és jövőbeni fejlődési irányait is megismerhetik a résztvevők.

A konferenciához kapcsolódóan a városháza előtt és az épület emeleti folyosóján régi fényképekből, dokumentumokból és a szolgáltatások biztosítása során használt berendezésekből rendezett kiállítás látható. A tárlat egészen szeptember 25-ig látogatható: a városháza előtt kiállított relikviák folyamatosan, az épületben elhelyezett vitrinekben és tablókon látható tárgyak pedig hétköznapokon 9 és 16 óra között várják az érdeklődőket.

A város közszolgáltató cégei nyílt napokat is tartanak, melyekre várják az egyéni látogatók és a csoportok jelentkezését. A Depónia Nonprofit Kft. tevékenységébe szeptember 12-én, kedden 9:30-11:30, valamint 13:30-15:30 között nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A program a csalai hulladékkezelő központban lesz, a részvételi szándékot szeptember 10-ig lehet jelezni a [email protected] címen.

A Fejérvíz Zrt. szeptember 15-én, pénteken fogadja a látogatókat két turnusban: 9:00-11:00, valamint 16:00-18:00 között a Bakony utca 10. szám alatt. A résztvevők szeptember 11-ig jelentkezhetnek a programra a [email protected] címen.

A SZÉPHŐ Zrt. szeptember 20-án, szerdán 17:00 órától várja az érdeklődőket a Király sor 1/b címen, az előzetes regisztrációkat szeptember 11-ig fogadják a [email protected] címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában