A csigaház és a Mandulaág Református Óvoda példázata

2023.09.24. 15:00

Korszerű csoportszobák és a megmentett polgárház közösen várják a gyerekeket Bicskén

Hófehér csigaházat tartott a kezében Máté János lelkész az új óvoda avatásán, mondván, a helyi reformátusok kiléptek templomuk falai közül. Jelenlétük immár látható, Jézus szellemiségében folyik a nevelés, ez a küldetésük, mondta.

Zsohár Melinda

Fotó: Gálos Mihály

A Bicskei járásban egy napon két református gyermekintézményt avattak, a Magyarországi Református egyház országos óvodaprogramjának keretében. Szeptember 22-én ünnepélyesen is birtokba vették a bicskei Mandulaág Református Óvodát, s a tabajdi Mészöly Gedeon Református Általános Iskola, Fügefa Óvoda és Bölcsőde „kistestvérét”, a kétcsoportos minibölcsődét. 

Fotó: Döme László Balázs

Bicskén hosszú évek óta tervezte a lelkész-házaspár, Máté János és Máténé Antal Éva a Vértesaljai Református Egyházmegye legnépesebb református egyházközségében gyermekintézmény alapítását, először általános iskolában gondolkodtak. 

Fotó: Döme László Balázs

Ám mégis az óvoda mellett döntöttek, s az erőfeszítéseket siker koronázta. A református egyház megvette a bicskei gyülekezet számára az ingatlant a Prohászka Ottokár utcában. A telken álló, az 1930-as években épült szép polgárházat megtartották, s korszerű új épületet emeltek mögé, játszótérrel, védett szabadtéri belső terekkel. A Mandulaág Református Óvoda nevét a néhai bicskei esperes-lelkész, Szénási Sándor verseskönyve, illetve a bibliai mandulaág példázatáról kapta. A vezető óvódapedagógus Hargitai Tiborné Udvardi Teréz, hat óvónő és három dajka fogadja a három csoportban az előírt hetvenöt lelkes létszámot.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Gálos Mihály

Jövőt építünk, hangsúlyozta Máté János, s a csigaház példázattal érzékeltette terveiket. Hetvenöt éve államosította az államszocialista hatalom az egyházi oktatási-nevelési intézményeket, csupán töredéküket meghagyva, ellenőrzés mellett. A templomok falai közé szorultak vissza a reformátusok is, akár a csiga húzódik vissza a házába, utalt a múltra. A Mandulaág Óvoda megnyitásával kezdődik az igazi küldetésük Bicskén, nyomatékosította a lelkész, Jézus szellemiségében nevelni a legifjabb nemzedéket. 

Fotó: Gálos Mihály

Az avatón megjelent Tessely Zoltán országgyűlési képviselő büszkén jelentette be, hogy Pannónia Szívében, azaz a választókerület kebelében öt új református óvoda, illetve bölcsőde épült az utóbbi években. Tabajd, Lovasberény, Gárdony és Csákvár mellett elkészült a bicskei óvoda, ez utóbbi 815 millió forintos költséggel, sikeres pályázatok, állami és egyházi támogatások, önkormányzati együttműködések révén, Bogárdi Szabó István és Balog Zoltán előző és jelenlegi püspökök közreműködésével.

Máté János bicskei református lelkipásztor Fotó: Gálos Mihály

Az óvodások ajándék-előadását követően Bálint Istvánné bicskei polgármester szólt a megjelentekhez. Az épület „mindent tud”, utalt a szép, igényes, korszerű külsőre, ami jelentős lépés, hiszen a környezet is nevel, mondta. A belső tartalom a szakemberek által teljesül, s jövő igazolja majd a bicskei egyházközség és lelkészei bátor döntését, méltatta a sok erőfeszítést a polgármester. Az óriási anyagi támogatások és a helyiakarat meghozta gyümölcsét.

Bálint Istvánné bicskei polgármester Fotó: Gálos Mihály

 Szeptembertől hetvenhárom beíratkozott óvodás jár a három csoportba, tizenhárom új munkahely is teremtődött az óvoda létesülésével. És rövid országos statisztika: a 2018-ban indult református egyházi óvodaprogramja során a harmincöt milliárd forintos összköltségű fejlesztések eredményeként hazánkban hatvanhat beruházás valósult meg, közülük negyvanhat helyszínen épült új intézmény.

Fotó: Gálos Mihály

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában