Lakossági tájékoztató

2023.09.19. 20:30

Kislángi felhívás a gyommentesítésre és parlagfű elleni védekezésre

Mára már szinte mindannyiunk családjában vagy közvetlen környezetében megtalálható valamilyen allergiás tünetekkel küzdő ember, így megtapasztalhatjuk, milyen komoly életminőség-romlást élnek át a pollen, azon belül is a parlagfű allergiások. Közös érdekünk a védekezés, az irtás – tette közzé a felhívást a kislángi önkormányzati hivatal.

Kecskés Zoltán

Illusztráció!

Forrás: MTI / Rosta Tibor

A védekezésről fontos tudni, hogy minden érintett ingatlan földhasználó/tulajdonos köteles a gyomokról, különösen a parlagfűtől a saját ingatlanát és az ingatlana előtti közterület meghatározott részét megtisztítani és a földterületet parlagfűmentes állapotban megőrizni a vegetációs időszak végéig, vagyis október 31-ig. A helyi önkormányzat felhívja a figyelmet arra is, mi történik, ha ennek a tulajdonos nem tesz eleget:

– Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A költségeket pedig az ügyfélnek kell megfizetnie. A költség köztartozásnak minősül és adók módjára behajtható. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed – olvasható a bejegyzésben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában