Fontos témát vitattak meg

2023.09.13. 15:30

Helyben tartani a fiatalokat - ez itt a kérdés! Vitafórum Fehérváron (galéria)

Hogyan tartsuk helyben a fiatalokat? – erről szólt az a fenntarthatósági és vitanap, melyet szerdán rendeztek a székesfehérvári Városházán. Ezúttal a fiatalok mondhatták el e témáról a véleményüket, a Youth4TheFuture és a Székesfehérvári Diáktanácsnak köszönhetően.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

„Fiatalok, avagy a kreatív generáció helyben tartása” címmel rendezett fenntarthatósági napot, illetve vitafórumot a Youth4TheFuture és a Székesfehérvári Diáktanács, melyhez a helyet az önkormányzat biztosította, mégpedig igen jelentőségteljes helyszínen: a Városháza dísztermében. A felajánlás is mutatja: Székesfehérvár vezetése számára fontos a fiatalok véleménye és az, hogy jól érezzék magukat a városban.

Molnár Levente, a Youth4TheFuture projektvezető helyettese a feol.hu-nak elmondta: egy város életében az egyik legnehezebb téma a fiatalok helyben tartása és hogy a város ne öregedjen el.

- Ezzel kapcsolatban vannak törekvések, viszont sokszor ezekről nem kérdezik meg a fiatalokat. Ezért is tartjuk fontosnak azt, hogy ezt egy vitafórum keretében elmondhassák. Szerintem a legfontosabb a kommunikáció: beszélni kell a fiatalokkal a város vezetésének is, és ezt a kapcsolatot fenn is kell tudni tartani – fogalmazott. A helyi szervezőtárs, Csűri Bence Ferenc, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke hozzátette: a fenntarthatóság főképp a fiatal nemzedék témája.

- A Diáktanácsnak is fontos a téma, így amikor a Youth4TheFuture-rel találkoztunk, örömmel vettük a programlehetőséget Székesfehérváron. A vidéki városokban a fiatalok helyben tartása a nap fő vitája.

 

Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a fiatalokat a vitafórum elején, s reményét fejezte ki: „azt a bizonyos nagybetűs életet itt képzelik el Székesfehérváron”.

– De ehhez olyan várost kell építenünk, ahol ti megkapjátok azt az életminőséget a környezetetekben, ami miatt itt szeretnétek élni, mert ez az otthonotok. Ez igaz akkor is, amikor fiatalok vagytok és igaz lesz akkor is, amikor majd a ti gyerekeitek lesznek fiatalok. S ebben meghatározó az, hogy mit tudunk mi nektek adni, és hogy ti mit gondoltok erről.

A vitafórum után Bereczki Péter, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. minőségirányítási vezetője tartott előadást a fiataloknak „A karbonlábnyomtól az ipari létesítmények károsanyag-kibocsátás csökkentéséig” címmel, akit Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője követett, s bemutatta a vállalat környezettudatos törekvéseit. A cég nevében a vitafórum keretében az ügyvezető támogatói vouchert adományozott Gergely Orsolyának, a Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány (JAM) ügyvezetőjének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában