A Kárpát-medence éttermeinek kalauza

2023.09.24. 15:51

Hagyomány és bátorság a magyar gasztronómiában (videó)

Borbély Zsolt Attila „Kárpát-medencei étteremkalauz” című kötetét mutatták be az érdeklődők előtt szombaton délután a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban. A munkát Mészáros Gabriella borakadémikus méltatta. Mindez a várpalotai Trianon Múzeum újranyitása alkalmából szervezett hétvégi eseménysorozat záró rendezvénye volt.

Tihanyi Tamás

A kötetet méltató borakadémista és a szerző szerint is fontos volna, hogy tanítsák a magyar gasztronómia alapjait az iskolákban

Fotó: Tihnayi Tamás / FMH

A vaskos kötet – amelyet lapozgatva a Kárpát-medence 450 éttermének bemutatásával találkozhat az olvasó – mindenkinek szól, de mégsem klasszikus étteremkalauz, jellemezte munkáját az erdélyi kötődésű Borbély Zsolt Attila. Akinek nagyszabású gyűjtése azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem kívánnak túlságosan nagyobb összeget áldozni egy-egy ebédért, vagy vacsoráért. A szerző az eseményen azt mondta, ha van kormányzati akarat, akkor minden van, márpedig szerinte a magyar konyhakultúra és gasztronómia gyökereiről beszélni kellene a fiataloknak az iskolákban.

A szerző, Borbély Zsolt Attila étteremkalauzával a kezében
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

 A témához csatlakozva Mészáros Gabriella borakadémikus az elhangzottakhoz szólva hozzátette, sajnos kevés olyan éttermet találunk ma Magyarországon és a Kárpát-medencében, amely a gyerekeknek is izgalmas és igényes menüt kínál. Szomorú, hogy manapság sok olyan magyar kislány és kisfiú akad, aki nem tudja, mi az a derelye, vagy a slambuc. A számuk pedig növekszik.

 

Mészáros Gabriella és Borbély Zsolt Attila a könyvbemutatón 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Egy Kárpát-medencei gasztronómiai értéktárra is szükség volna annak érdekében, hogy ne vesszenek el ezek az ételek. Megfogalmazódott az eseményen, hogy „ami nagyanyáink ételeiben természetes volt, azt ma drágán, bio-ként árulják”. Sajnos egyelőre még kevés olyan hely van az országban, ahol folyamatosan tudják biztosítani az ételek kiváló alapanyagait az igényes éttermek részére. Mészáros Gabriella arról is beszélt, hogy szerinte „hozzá lehet nyúlni” a nagy magyar klasszikusokhoz, bátran újra lehet értelmezni hagyományos ételeinket. „Van helye ennek, de közben meg kell őrizni a régit, az eredetit, akár visszanyúlva a paprika-korszak előtti időkig”, erősítette meg véleményét.   

Dunát lehet rekeszteni azokkal az éttermekkel a Kárpát-medencében, amely a helyben legnépszerűbb tájjellegű ételeket kínálják – de közben ott van az étlapon az olasz tésztaétel is. Ennek az az oka, hogy a pasztán nagyon könnyű hasznot realizálni, hatást elérni, mert népszerű étel, és jó. De örömteli, hogy az utóbbi években mennyire megnőtt a magas minőségű helyek száma, ezeknek a mennyisége százhetven körül van a Kárpát-medencében – becsülte meg tapasztalatai alapján Borbély Zsolt Attila.   

 

Kedvező jel, hogy az utóbbi időben megnőtt a minőségi helyek száma a Kárpát-medencében, hangzott el a könyvbemutatón Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában