Nem kell az erdőben pusztulniuk

2023.08.09. 16:00

Van legális megoldás a kopott nagyméretű gumiabroncsok elhelyezésére

A feleslegessé vált gumiabroncsok elhelyezése mindig probléma volt, ám a Depónia által nyitott hulladékudvarban elhelyezhető annyi, amennyi egy háztartásban termelődik. De mi lesz a mezőgazdasági gépek, markolók és teherautók abroncsaival? A választ a kormányhivatalnál találtuk meg.

Palocsai Jenő

A mezőgazdasági gépek abroncsai csak a speciális hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál adható le

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Alaposan körbejártuk a témát, megkérdezve több gumisműhelyt és hulladékgazdálkodási céget azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk, ha a jelenleg fennálló szabályoknak megfelelően szeretnénk elhelyezi a teherautó, rakodó- és mezőgazdasági gépek gumiabroncsait. A megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy a szóban forgó járművekről leszerelt külső és belső gumikat egyik sem veszi át a tulajdonosoktól, csak a személyautókról származót. Így a Fejér Vármegyei Kormányhivatalhoz fordultunk iránymutatásért.

Az állampolgárok jogkövető magatartása és a szabályozott keretek között megalkotott visszagyűjtési rendszer és szemléletformálás együttesen adhat megoldást a hulladék elhelyezés problémájára. A Kormányhivatal által kezelt Hulladékradar applikáción keresztül bármely állampolgár megteheti bejelentését az illegálisan elhelyezett hulladékokkal kapcsolatban. Amennyiben valaki magáningatlanon, vagy közterületen hulladékot helyez el, és a tettenérés megtörténik, az a hulladék mennyiségétől függően vagy büntetőjogi, vagy közigazgatási szabálysértés kategóriába esik. Előbbinél 3 évig terjedő börtönbüntetés, utóbbi esetében, ha magánszemélyről van szó, akár 1 millió forintos bírság lehet a következménye. Nem mellesleg a bírságot követően a hulladék elszállítására is kötelezik az illetőt, közölte a kormányhivatal.

A teherautók és munkagépek nagyméretű gumiabroncsai illetve hernyótalpai nem adhatók le a hulladékudvarokban
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Azt is megtudtuk, hogy az ingatlantulajdonosoknak nem csak jogaik, kötelességeik is vannak a hulladéklerakással kapcsolatban.

Az esetek döntő többségében a hulladék elhelyezőjét nem érik tetten, hanem már csak a hulladék megtalálása és beazonosítása lehetséges. Mivel az ingatlan tisztán tartása, a hulladék elszállítása, illetve elhelyezésének megakadályozása elsődlegesen a tulajdonos kötelessége, ezért ezekben az esetekben a kormányhivatal az illegálisan elhelyezett hulladékkal érintett ingatlan tulajdonosával szemben lép fel a jogszabályi előírások alapján, így az ingatlan tulajdonosának a kötelessége lesz az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítása, figyelmeztet a hivatal.

Akkor az már világossá vált, hogy ki mennyire büntethető és hogy kinek mi a felelőssége, kötelessége. Már csak azt akartuk tudni, hogy ha egy jogkövető állampolgár helyesen akar eljárni, akkor hova forduljon a teherautók, rakodó- és mezőgazdasági gépek gumiabroncsaival, amikor azoknak lejárt már az ideje?

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A hulladékká vált gumiabroncsok gyűjtésére, szállítására, kezelésére hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozások listája a http://web.okir.hu internetes oldalról érhető el. Az itt megtalálható vállalkozók kereshetők meg az elszállítás, kezelés érdekében. A forgalmazók és a MOHU Zrt. között létrejövő szerződések alapján a visszagyűjtött gumiabroncs hulladékot a MOHU Zrt. mint a hulladékgazdálkodási koncesszió nyertese fogja visszagyűjteni és újrahasznosítani, felelt kérdésünkre a kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában