Szerelemek, élmények, nyár és fiatalság

2023.08.12. 15:00

Vajon hányan emlékeznek még a szocializmus Fejér megyei építőtáboraira?

A nyolcvanas évek után született korosztályok már hallomásból sem ismerik a nyári építőtáborok fogalmát. A balatonaligai KISZ építőtábor lakói a Badacsonyi Állami Gazdaság alsótekeresi üzemegységében hajtották éppen a sokadik 5 éves tervet, nyári szünetük néhány napját a munka oltárán áldozva. De miről is szóltak ezek a fajta táborok?

Hajdú Marianna

KISZ építőtábor lakói Bodajkon, a kötelező jellegő egyenpólóban

Forrás: Fortepan/Varga János

A szocialista időkben az építőtáborok fontos részét képezték a Kádár-rendszer ifjúságpolitikájának. Fiatalok százezrei dolgoztak ezekben a táborokban, kezdetben olyan projekteken, mint például a Hanság lecsapolása vagy az autópálya-építés. Azonban idővel ezek a beruházások csökkentek, és főleg mezőgazdasági vagy konzervgyári munkára várták a résztvevőket az évek során, ideértve Fejér megyét is, ahol a gyümölcs- és a zöldségtermesztés volt a fő tevékenység. Az alsótekeresi ültetvényen készült fotók jól illusztrálják a hetvenes évekbeli építőtáborok hangulatát.

1974-ben még bikiniben szedték a ribizlit a balatonaligai KISZ építőtábor csinos lányai, a Badacsonyi Állami Gazdaság alsótekeresi üzemegységében
Forrás: Fortepan/Urban Tamás

Az építőtáborokban nem csak munka zajlott, hanem a közösségi élet is kialakult. Fiatalok számos tevékenységen vettek részt, brigádversenyektől kezdve politikai és tréfás vetélkedőkig. A szórakozás és az ismerkedés lehetősége is vonzotta őket. 

A babos kendő és a nomád életmód jól megfértek egymás mellett az építőtábor lakói életében. A városból érkezett diákok talán még élvezték is a szokatlan körülményeket 
Forrás: Fortepan/Urban Tamás

Az építőtáborokba az ország különböző részeiből, valamint más szocialista országokból is érkeztek fiatalok, így sokaknak életre szóló emléke lett a közösségi munkával és szórakozással eltöltött idő.

Nem lehetett panasz a lányokra, igazán szorgalmasan megteltek az alsótekeresi ribizlisládák. Már csak az a kérdés, hogy a "fiú" kollégák milyen technikával szüreteltek, mert az üldögéléstől egy szem sem udrott le a bokrokról, az bizonyos
Forrás: Fortepan/Urban Tamás

 

Az építőtáborok népszerűsége azonban csökkenti a nyolcvanas közepére. A munkamorál hanyatlott, és sok kritika érte a diákokat a téeszek dolgozói részéről. Az építőtáborok eredeti célja a szocializmus építésének támogatása volt, de a résztvevők számára ez gyakran inkább barátságokat, szerelmeket, és élményeket hozott.

Az előző kérdésre ez a kép sem ad pontos választ. Egy biztos, a fiúk is bekeveredtek a ribizlidzsungelbe, de hogy éppen szedik vagy csak bűvölik a ribizlifürtöket, azt nem lehet megfejteni a felvétel alapján
Forrás: Fortepan/Urban Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában