Beruházások

2023.08.08. 16:00

Útfelújítások és szolgálati lakás Kőszárhegyen

Kőszárhegyen négy, a Magyar Falu programban megvalósult beruházást zártak idén, az első félévben, melyek közül három pályázat útfelújítás volt – mondta el lapunknak Borján Péter polgármester.

V. Varga József

Borján Péter polgármester

Fotó: FMH-archív / V. Varga József

A Dankó utca 376,5 méter, a Határ utca 396 méter, a Völgy utca 266 méter hosszan kapott aszfaltburkolatot. Az összesen elnyert 60,4 millió forintos támogatáshoz 3 millió forintot kellett saját költségvetésből hozzátenniük.

El kell végezniük még néhány olyan kiegészítő beavatkozást a csapadékvíz irányításához, melyek nem a pályázatok keretében valósulnak meg. A Völgy utca esetében szegélyrendezéssel megoldható a dolog, a Dankó utca esetében azonban még több műszaki lépés hátra van. Ez utóbbihoz hozzátartozik, hogy a támogatási kérelmet eredetileg egy másik utcára adták be, ahol azonban egy víz-nyomócső áthelyezésére lett volna szükség. Ennek terveit a vízszolgáltató el is készítette, azonban a víziközmű vagyon állami kézbe vétele ezt a folyamatot megakasztotta, ezért kérelmezniük kellett a projekthelyszín módosítását, amelyhez a műszaki tartalomban megegyező fejlesztést kellett megvalósítani.

Az orvosi rendelő tetőtéri részében szolgálati lakást alakítottak ki. Az épület sok átalakítson átesett már, most hármas funkciót lát el: orvosi rendelő, védőnői tanácsadó és szolgálati lakás, természetesen teljesen elkülönítve egymástól. A projekt alapgondolatát az adta, hogy a közszférában dolgozók reálbérének folyamatos esése miatt egyre nehezebben találnak szakembereket az egyetlen megmaradt intézményükbe, az óvodába, és gyakran merül fel a lakhatás átmeneti megoldásának kérdése.

– A humán szolgáltatások közül a védőnői szolgálat fejlesztése több mint egy évtizede kiemelt feladat az önkormányzatunknál, folyamatosan fejlesztettük a tanácsadót, és úgy alakítottuk ki a munkakört, hogy a védőnő a kötelező feladatok mellett számos plusz szakmai feladatot is megvalósított: baba-mama klubot, szakmai tanácsadó fórumokat, szűrővizsgálatokat szervezett. Segítette a kismamákat messze a kötelező feladatain felül. Önkormányzatunk ehhez plusz finanszírozást biztosított. Azonban a védőnői szolgálat működtetését elvették az önkormányzatoktól, és központi munkaszervezetbe alakították át, így a falunak a jövőben erre nem lesz ráhatása – tette hozzá Borján Péter polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában