Tizenegy hősi halott Nagyegyháza közelében

2023.08.05. 12:00

Tűzszerészek segítik az emlékhely kialakítását

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred közösségi oldalán számolt be a hírről, hogy Óbarok község önkormányzatának segítségével a közeljövőben megszépül egy emlékmű, amely a Fejér vármegyei Nagyegyháza határában, a piros jelzésű turistaút mellett bújik meg az erdőben.

Tihanyi Tamás

Az óbaroki születésű Kovács Ferenc a tűzszerészek adományának segítségével építi tovább az emlékhelyet

Fotó: hm.zrinyi.hu

Az emlékhelyet a 90 esztendős Kovács Ferenc, a település díszpolgára alakította ki néhány évvel ezelőtt azon a helyen, ahol 1945 februárjában tizenegy magyar katona áldozta fel az életét. Feri bácsi még gyerekfejjel, egy bunkerben talált rájuk. Szándéka szerint szeretné tovább építeni az emlékhelyet, ezért a tűzszerész ezred katonái – természetesen az alakulat parancsnokának engedélyével – több hatástalanított tüzérségi robbanóeszközt szállítottak a helyszínre: szovjet töltő-gyakorló lőszereket, magyar repesz- és robbanógránátokat. Az összefogás célja, hogy az egykori halastó feletti dombtetőn hősi halált halt tizenegy honvéd kegyeleti helye mindenkit méltósággal emlékeztessen majd a háború borzalmaira, mindarra a szörnyűségre, amit Feri bácsinak tizenkét éves kisfiúként át kellett élnie.

A kegyeleti hely kialakítását segítve szovjet töltő-gyakorló lőszereket, magyar repesz- és robbanógránátokat vittek az ezred katonái
Fotó: hm.zrinyi.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában