Irigyek voltunk, és maradunk is

2023.08.10. 14:00

Továbbra is dallamtalan utakon kell járni Fejérben

Nemrég egy olvasónk tett pár kellemes kilométert Somogy vármegyében azon az úton, pontosabban azon a szakaszon, amely nem csak a jó aszfalt okozta gyönyörrel, hanem a Republic együttes egyik leghíresebb dalának dallamával is kényezteti az autósokat. Megkérdeztük, hogy Fejérben lehet-e ilyen?

Palocsai Jenő

A Közút nem tervez zenélő utakat Fejérben, így sajnos marad a régi nóta, de felfogható egyfajta improvizatív zenének a dobogás

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Olvasói ötlet alapján végeztünk egy kis kutatást, hogy vajon nekünk, Fejérben élőknek mikor lesz zenélő utunk? Meg is kérdeztük az illetékes útkezelőt, hogy hogyan készülnek az ilyen utak és hogy számíthat-e saját vármegyénk ilyen jellegű attrakcióra?

-Az elmúlt években két helyszínen, a 37-es és a 67-es főúton alakítottak ki zenélő utakat. Ezeket a beruházásokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bonyolította le, amely mára az Építési és Közlekedési Minisztériumba olvadt be. A zenélő utaknál ugyanolyan aszfaltot terítenek le a kivitelezők, mint bármelyik másik útszakaszon, ám itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban, azaz rovátkolást alakítanak ki, vagy speciális burkolati jeleket helyeznek ki. A hang magassága ezen barázda mélységétől és az egymáshoz viszonyított távolságától függ.

Fejér vármegyében társaságunk beruházásában megvalósuló útfelújítási projektekhez kapcsolódóan egyelőre nincs tervben ilyen szakasz kialakítása. Fontos megjegyezni, hogy ilyen fejlesztéseket kellő tervezéssel és a lakott területtől távol lehet csak megvalósítani, fogalmazott a Magyar Közút.

A zenekari árokban már minden készen áll a muzsikusok, vagyis a Kerekek Band fogadására
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában