Faültetési pályázatot hirdetett a város

2023.08.14. 19:30

Szeptembertől nem csak virágzik, de zöldell is Fehérvár

Keddtől lehet pályázni a székesfehérvári faültetési akcióra – jelentették be Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok hétfői sajtótájékoztatójukon.

Hajdú Marianna

Keddtől lehet pályázni a város új faltetési programjára, ahol bárki örökbefogadójává válhat egy fának -- tudtuk meg a hétfői sajtótájékozatón Cser-Palkovics András polgármestertől és Bozai István városgondnoktól

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az új kezdeményezés, a LOMBkoronás Székesfehérvár nevű faültetési pályázat a Virágos Székesfehérvár program mintájára jött létre, hogy még több lehetőségek adjon a város lakóinak a környezetük zöldítésére. 

A városgondnokság kezdeményezése a város zöldfelületének növelése és az ökotudatosság előmozdítása érdekében született meg, amelynek célja, hogy minden ingatlan tulajdonosának vagy bérlőjének lehetősége legyen, egy konténeres facsemete örökbefogadása és gondozása. 

– A Palotavárosi tavak mellett vannak olyan fák, amiket EU-s forrásból, vannak, amiket városi pénzből, vagy éppen állami finanszírozásból ültetettek, és vannak vállalati, illetve civil forrásból telepítettek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy kiegészítsük a népszerű Virágos Székesfehérvár programot, és a virágok mellett fákat is lehessen ültetni. Hiszen voltak korábban olyan megkeresések magánszemélyektől, hogy szívesen ültetnének és gondoznának facsemetéket – mondta a polgármester.

A leendő fagondozók a pályázat regisztrációs felületén keresztül jelentkezhetnek, csatolva egy olyan fotót, amely bemutatja a területet, ahol a fát el szeretnék ültetni. Fontos, hogy a pályázók legalább három évig vállalják a fagondozást, biztosítsák a fa egészséges növekedését és hosszú távú fennmaradását.

A városgondnokság szakemberei a pályázati helyszínt minden esetben megvizsgálják, hogy a tervezett faültetés megvalósítható-e azon a területen és nem veszélyezteti például a közműveket. Amennyiben a megjelölt helyszínen nem lehetséges a faültetés, a kertészek alternatív helyszínt javasolnak majd a pályázóknak.

– A sikeresen pályázók számára a városgondnokság előzetesen kijelöli a tervezett ültetés pontos helyét, hogy biztosított legyen a közművektől a megfelelő védőtávolság, továbbá minden résztvevő részletes ültetési és gondozási szakmai útmutatást is kézhez kap a növény mellé, amit a regisztrációnál megadott e-mail címre is elküld a városgondnokság –tette hozzá a városgondnok.

Pályázni augusztus 15-től szeptember 3-ig van lehetőség az önkormányzat és a városgondnokság oldalain található pályázati honlapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában