Fontos lépés a vízminőség vizsgálata érdekében

2023.08.13. 12:30

Okosbója tesztüzeme kezdődött a Velencei-tavon

A Velencei-tó dinnyési hullámtörője előtt nemrégiben egy sárga színű bóját helyeztek el. Ez egy szakmai együttműködés eredménye, a mérőállomás képes a teljes vízoszlopban folyamatos, valós idejű vízminőség monitoring-feladatok tartós és automatikus ellátására.

Tihanyi Tamás

A sárga színű „okosbója” elvileg képes a halak megmentésére, hiszen folyamatosan gyűjti és küldi az adatokat

Forrás: MOHOSZ

Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője a FEOL-nak elmondta: a berendezés önműködően vizsgálja a tó vizének főbb paramétereit a teljes vízoszlop magasságában, a mért adatokat pedig feldolgozza és online módon továbbítja a központi monitoring rendszer irányába. Ezzel valós időben elérhetők a mért eredmények, de lehetőség lesz speciális – az adott víz megállapított határértékeihez rendelt–- azonnali telefonos riasztási üzenetek küldésére is. Mindez fontos információ a halgazdálkodási hasznosítók, haltermelők, a vízügyi és a katasztrófavédelmi igazgatóságok, de az önkormányzatok számára is.

A folyamatos monitoring értékes adatsorokat szolgáltat, adott esetben a nagyértékű őshonos halállományok megmentését szolgálva segíthet többek között egy várható oxigénhiányos állapot kialakulásának előrejelzésében. Használatával olyan lényegi adatok gyűjthetők, amelyek hosszú távon támogatják az adott vízterületre jellemző sajátosságok, ok-okozati összefüggések megismerését.

Balra Pálinkás Imre, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének vezetője a tó helyzetéről tartott minapi, szerény érdeklődéssel kísért fórumon a pákozdi Kultúra Házában
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eszköz a maga területén teljesen újszerű, mivel eddig nem létezett olyan teljesen autonóm, energetikailag önálló működésre alkalmas berendezés, amely a természetes vizeken teljes éven át képes széleskörű és folyamatos vízminőség vizsgálat végzésére. A korábbi megoldások jellemzően csak rövid távú, eseti és többségében a helyszínen emberi jelenlétet igénylő mérésekre képesek. A sorozatgyártásra alkalmas modell jelenlegi tesztüzemének célja az adatbiztonság és a tartós üzemeltetés próbája. Pálinkás Imre szerint az elmúlt évek jelentős vízminőség okozta kihívásai alapján nem meglepő, hogy a tesztüzem a Velencei-tavon működik, az itt telepített okosbója két testvére pedig a Kis-Balatonra, valamint a Maconkai-víztározóra került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában