Együtt ünnepeltek

2023.08.18. 07:00

Megáldották, megszegték, majd közösen elfogyasztották az új kenyeret (galéria)

Csákberényben előrehozott ünnepség keretében emlékeztek meg az államalapításról, Szent Istvánról és áldották meg az új kenyeret, amelyet a megemlékezést követően közösen fogyasztottak el.

Borsányi Bea

A szitáló eső miatt az egyik néptáncos vitte le a szoborhoz a koszorút

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség kezdetére megérkező, ugyan csak szitáló eső miatt az eseményt a Szent István szobor helyett a Merán Múzeum udvarán tarották meg, amelynek fedett terasza is van. Vécsei László polgármester beszédében az ünnepek életünkben betöltött szerepéről, valamint arról beszélt, miért nem olvadt bele a magyarság a honfoglalást követően a Kárpát-medencében élő népek közé és hogyan maradhatott meg hosszú, viharos történelme ellenére. 

Sáfrán Balázs, Szabó-Galácz Levente Sáfrán András és  tánca színesítette az ünnepséget
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Beszédének második felében azt emelte ki, mennyire fontos, hogy ne csak „éljünk” ebből az országból, de mi is adjunk vissza abból, amit kaptunk tőle. Ezt a gondolatot a hétköznapok nyelvére lefordítva hívta fel a figyelmet arra, egyre több kritika fogalmazódik meg az élet szinte minden területén manapság – még egy olyan kis faluban is, mint Csákberény - ám amikor tehetnének azért, hogy jobb, szebb, több legyen a falu, a kritikusok általában nincsenek a cselekvők között. 

A beszédet követően egyszemélyes koszorúzás következett a Szent István szobornál, majd Brunner Vilmos, helyi református lelkész és Oravecki Attila, bodajki helyettes plébános áldotta meg az új kenyeret. Ezt követően Csákberényből származó néptáncosok adtak rövid műsort. Az estet közös beszélgetés zárta, amelyen a megszegett új kenyér mellé zsír, hagyma és néhány üveg bor is került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában