Romantika és tudomány

2023.08.02. 20:00

Közös csillagnézésre készülnek a Csillagok alatt

Augusztus 5-én országos csillagnézés lesz és ebből Fejér vármegye sem maradhat ki. Szűkebb pátriánkban is három helyen lehetünk másokkal közösen a Csillagok alatt. Az Egy hét a csillagok alatt egy olyan országos rendezvénysorozat, melyhez szinte bárki csatlakozhat.

Palocsai Jenő

Augusztus ötödikén megelevenednek a vászonképek az éjszakai égbolton, újabb ihletet adva a tudomány szerelmeseinek, a festőknek és álmodozóknak egyaránt

Fotó: PJD

Ahogy tavaly, úgy idén is nekivágott Bakonykúti a nagy kalandnak.

-Talabér Gergő és Talabérné Fodor Évi szombaton, augusztus 5-én sötétedéstől távcsöves bemutatót tart a focipályán, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Ahogyan eddig is, érdemes pléddel, szúnyogriasztóval készülni, invitált mindenkit Mészáros Imola, a megye legkisebb településének alpolgármestere.

Négy éve indult Föld körüli pályájára az országos Csillagok alatt csillagászati rendezvénysorozat. Azóta folyamatosan több az érdeklődő, így idén még több profi és amatőr csillagász bevonásával készülnek a szervezők, hogy minél több ember tapasztalhassa meg a Galilei-élményt. A program részeként megmutatják galaxisunk sávját az égbolton, közösen keresik meg a Nyugalom-tengerét a Hold felszínén, vagyis azt a területet, melyre az Apollo-11 küldetés is leszállt.

A megyében nem csak egy helyre hívják a sok érdeklődőt erre a nagy kalandra, hanem másik három településre is.

Enyingen Huszka Józsefnél lesz Távcsövezés a tanya mellől. Bakonykútiban Talabér Gergely vár mindenkit a focipályán található Csillaglesre. Lovasberényben a Magyar Csillagászati Egyesület vállalta a feladatot, méghozzá a Csillagtanyán, ahol a csillagok tanyáznak. De nézhetjük az eget Vértesbogláron is, ahol Fejes Zsolt adja ki az utasítást: Csillagászkodj!

Mint megtudtuk, a rendezvényen való részvétel ingyenes, sőt előzetes regisztráció sem szükséges.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában