Jó ez így?

2023.08.11. 17:30

Groteszk módon csonkították meg a fákat Csóron

Csete Krisztián, Csór polgármestere, aggódva lépett kapcsolatba szerkesztőségünkkel, a közelmúltban a falu területén végzett fakivágások miatt, amik súlyos aggodalmakat vetettek fel a település vezetőjében.

Hajdú Marianna

A fűzfának csak nem a háromnegyed része a földre került

Forrás: Csór Község Önkormányzata

Néhány nappal korábban a faluban, az E.ON által megbízott vállalkozó dolgozott a légvezetékek biztonsági övezetében lévő fák lombjának visszavágásán. A polgármester állítása szerint viszont a munkával komoly problémák merültek fel. A település vezetője azt állítja, hogy a fák nemcsak a szükséges mértékben lettek visszavágva, hanem drasztikusan megcsonkították azokat, sőt, a falu képét is elcsúfították az indokolatlan favágással. Mint a polgármester mondja, helyenként úgy alakítva a fa lombkoronáját, hogy annak nagy részét teljesen levágták, a maradék ágakat pedig groteszk mivoltukban hagyták meg. 

A település polgármestere már korábbi eseteknél is felhívta az E.ON figyelmét a problémára és fordult az áramszolgáltatóhoz érdeklődve a vállalkozókra vonatkozó utasításokról, a megfelelő visszavágási mértékekről, és hogy vajon megtakarítási okok miatt van-e szükség az ilyen nagyfokú csonkításokra?

Szerkesztőségünk az áramszolgáltatóval is felvette a kapcsolatot, hogy megtudjuk, mi is a módja és jelentősége a vezetékek közelében lévő fák folytonos visszavágásának.

Forrás: Csór Község Önkormányzata

Az E.ON válaszában kiemelte, hogy az életvédelmi és üzembiztonsági okok miatt rendszeres gondozásra van szükség a villamos vezetékek környezetében lévő növényzet esetében. A gallyazást évente szükséges elvégezni, mivel a vezetékek közé nőtt faágak áramszüneteket és üzemzavarokat okozhatnak. 

Az E.ON válaszában rámutatott a törvényi előírásokra is, amelyek alapján a vezetékek közelében lévő növényzet gondozása az ingatlantulajdonosok felelőssége. Ha ezt a gondozást elmulasztják, az áramszolgáltató saját költségén végezteti el a munkát. Az áramszolgáltató kéri is a fák tulajdonosait, hogy rendszeresen gondoskodjanak fáik gallyazásáról. A viharos időjárás miatt különösen fontos, hogy a faágak ne kerüljenek veszélyes közelségbe a vezetékekhez, ami komoly károkat okozhat.

Mint válaszukban írják, a közterületen lévő fák gallyazása szigorú szabályozás alapján történik. A szabályok pontosan előírják, hogy milyen vezeték típusnál mekkora távolságban kell visszavágni a fákat, hogy a biztonsági övezetet ne érjék el. Az áramszolgáltató szerint Csóron a vállalkozó megfelelően végezte el a gallyazást, figyelembe véve a növény éves növekedését és a vezetékektől való biztonságos távolság megtartását. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában