Úton a megoldás

2023.08.24. 07:00

Forralni kell a vizet Igaron – Vajon mi történhetett?

Az elmúlt hetekben több műszaki hiba is felütötte fejét Igaron és Igar-Vámon, amelyek a vízszolgáltatásban okoztak problémák. Legutóbb például a helyi önkormányzat arról tájékoztatta a lakosságot, hogy karbantartási munkálatok miatt a víz csak forralás után fogyasztható. Minden egyéb célra forralás nélkül is használható. Utánajártunk, mi történhetett.

Kecskés Zoltán

Illusztráció: Megérkezett a Fejérvíz válasza az igari problémára: megelőzés miatt kell forralni ivás előtt a csapvizet Igaron.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

Portálunk felkereste a Fejérvíz Zrt. munkatársait, hogy véleményezzék a kialakult helyzetet. Válaszaikból pedig részletesen leírták a kialakult helyzetet. Mint kiderült, a megoldás már úton van.

Mi okozza a problémát és mikorra várható a megoldás? Miért szükséges a víz forrása?

– Igar, Igar-Vámpuszta település ellátásáért felelős mélyfúrású kútban augusztus 12.-én meghibásodott a búvárszivattyú, melyet ideiglenesen egy tartalék szivattyú beépítésével pótoltunk. Az eredeti szivattyú javítását követően azt visszaépítettük a kútba, tehát rövid időn belül két szivattyúcserét is végeztünk.

Minden szivattyúcserét követően szükséges vízmintát venni és azt laboratóriumban bevizsgálni. Az első szivattyúcserét követően a lakosságot azért kértük a víz forralására, mert vártuk a vízminta eredményét. A legutóbbi tájékoztatásban szereplő kérésünk, miszerint továbbra is forralják a vizet, azért történt, mert a második búvárcserét követő vízminta eredménye nem lett kifogástalan. Az ivóvízben nincs olyan komponens, ami miatt ne kaphatná meg az ivóvíz minősítést, de kifogásolt besorolásba esik. Tehát a kérésünk miszerint a vizet csak forralást követően fogyásszák, elővigyázatosságból történik.

Igar és Igar-Vámpuszta településrész ivóvízellátása jelenleg egy db mélyfúrású kútból történik. Amennyiben a víztermelésben bármilyen jellegű probléma adódik, legyen az minőségi vagy mennyiségi vagy egyéb műszaki, úgy tartalékkapacitás hiányában a probléma sajnos közvetlenül megjelenik a szolgáltatásban.

Kollégáink jelenleg is fertőtlenítéseket, öblítéseket végeznek, ezek után pedig ismételt vízmintavétel fog történni. Kedvező vízminta eredmény esetén az átmeneti intézkedésünk visszavonásáról a lakosságot tájékoztatni fogjuk.

A vízminőség javító program keretein belül várhatóan egy hasonló vízkezelő berendezés kerül majd beszerelésre Igar településen is.
Forrás: Fejérvíz

Mit tud tenni a Fejérvíz, hogy ezek a gyakori hibák ne forduljanak elő?

– Igar és Igar-Vámpuszta településeken jelenleg zajlik a vízminőség javító program. Ennek a projektnek a keretében már megtörtént egy új kút fúrása, melybe új szivattyú kerül beépítésre. Folyamatban van egy modern vízkezelő technológia kiépítése is. Ezek a munkálatok várhatóan legkésőbb 8-9 hónapon belül teljesen elkészülnek, melyet követően minden bizonnyal megszűnnek a hasonló jellegű problémák, kellemetlenségek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában