Múltidéző

2023.08.11. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Dohányosok figyelem! 

„Magyarországon évente mintegy 17 milliárd gramm dohányt füstölünk el, hogy hódolhassunk a cigarettázás, szivarozás és a pipázás szenvedélyének” – írta a Hírlap 1963. augusztus 11-i számában, amiben azt is olvasható, hogy mivel a forgalomba kerülő dohányáruk nikotintartalma átlagosan alig éri el a két százalékot, a dohányfogyasztók évi adagjában mindössze 353 millió gramm nikotin van. Ám mielőtt az hinnék, a dohányzás káros hatásait akarta volna a régi írás kisebbíteni, tévednek, ugyanis ezt is leírták: „Ez az élvezeti szer halálos idegméreg, amelyből egy csepp, vagyis 0,02- 0,03 gramm már megöli az embert, ha egyszerre nyeli le.”

Egyedülálló intézmény Bicskén

1973. augusztusában Bicskén az új telepen – a Hírlap cikkének tanúsága szerint - szépen berendezett klubkönyvtárat és öregek napközi otthonát avattak. A hírből az is kiderül, hogy „az intézmény megyei viszonylatban is egyedülálló feladatokat teljesít: nappali rendeltetés szerint a beutalt 25-30 öreg napközi otthonának ad hajlékot, egyszeri étkeztetéssel és alkotó foglalkozások megszervezésével. Délután és az esti órákban viszont az általános népművelési és könyvtári szolgáltatások igényes lebonyolítását vállalja.”

Régi téma a vízminőség

„Bármilyen furcsa, amikor a Velencei-tavi halpusztulásról adunk hírt, ugyanakkor azt kell mondani, hogy a vízminőség fürdőzés szempontjából jobb, mint július közepén volt” – írtuk 1993. augusztus 11-én. A megyei tisztiorvosi intézet igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a halpusztulásról kapott információ után a hétvégén soron kívüli laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a Velencei-tó strandjainál vett vízmintákkal. A bakterológiai elemzés eredménye szerint valamennyi helyen a megengedett határérték alatt maradt a fekália szennyezettségre utaló baktériumok száma. A téma ma is aktuális. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában