Huszárvágás, katonás játék és szudáni élménybeszámoló

2023.08.12. 16:30

Ezúttal nagycsaládosokat vártak a Szúnyog-szigeten (videó)

Elsősorban nagycsaládosok részére szerveztek programokat ezen a szombaton a pákozdi katonai emlékparkban, ahol tartalmas és izgalmas időtöltést választottak azok, akik éltek a lehetőséggel.

Tihanyi Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Néhány nap után újra visszatért a kánikula, így aztán nem volt meglepő, hogy ismét hosszú, helyenként tömött sorokban érkeztek a kerékpárosok a pákozdi Mészeg-hegyre, hogy közülük sokan a nemzeti emlékhelyen keressenek maguknak programot. Tíz órakor nyitották meg a nagycsaládosok rendezvényét, majd időszakonként szabadtéri tárlatvezetések kezdődtek. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Aki a huszárság történetére volt kíváncsi, megismerhette azt, sőt, az úgynevezett híres „huszárvágás” mozdulatát is elsajátíthatta. A kihívások kedvelőit akadálypálya és 1848-as szabályzat szerinti alaki kiképzés, vagy nagyot ugorva az időben lézerharc és kézigránát-ismerettel egybekötött célbadobás várta.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egész nap meg lehetett tekinteni a katonai emlékpark, nemzeti emlékhely állandó kiállításait, a szervezők pedig hadtörténeti vetélkedővel, lézerpuskás céllövéssel, ügyességi feladatokkal is készültek az alkalomra.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az észak-afrikai Szudánról mostanában megint csak rossz híreket hallani: a sokat szenvedett országban már négy hónapja tombol az újabb polgárháború, amely egyre nagyobb humanitárius katasztrófát okoz. Részben ezért is lehetett érdekes Papp István egykori békefenntartó „Szabadon a fogságról” című előadása. A baracskai exkatonát, különböző humanitárius programokat vezetett szakembert 2010. október 7-én fogták el és 2011. január 5-én szabadult ki a rabságból. A borzasztóan hosszú, kilencvenegy pusztaságban töltött szörnyű nap során néha azzal kínozták, hogy eljátszották a kivégzését, de aztán mindig megkegyelmeztek neki: egyebek mellett erről is beszélt hallgatóságának.

A pákozdi létesítmény már javában készül a 14. Honvédfesztiválra, amely szeptember 28-án az év minden bizonnyal legsokoldalúbb rendezvénye lesz a folyamatosan fejlődő Mészeg-hegyen.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában