Frissen Fejérből

2023.08.28. 14:30

Elburjánzott parlagfű lenne a hamarosan megújuló Géza nagyfejedelem téren? - utánajártunk

Néhány nappal ezelőtt egy olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, miszerint Székesfehérváron a Szent István-székesegyháznál lévő Géza nagyfejedelem téren elburjánzott a parlagfű.

Déri Brenda

Forrás: Olvasónk

Az olvasói megkereséssel egyből az önkormányzathoz fordultunk, akik ugyan bejelentést erre irányulóan nem kaptak, de azért a Hatósági Főosztály kollégái kimentek ellenőrizni a helyszínt, ahol kiderült, hogy nem parlagfű, hanem egyéb gyomnövény volt a területen. A gyom eltávolítását ugyanekkor nem ők végzik, hanem a területet jelenleg kezelő kivitelező, akit tájékoztatásuk alapján fel is szólítottak erre. 

Érdeklődtünk még arról is, hogy a város más részein mennyire jellemző a parlagfű? Érkeztek- e bejelentések az elmúlt időszakban? 

Ez az évnek azon időszaka, amikor rendszeresen érkeznek bejelentések parlagfűről és gazos, nem megfelelően gondozott területekről, a város minden részéből. Fontos hangsúlyozni, hogy ahonnan parlagfüvet jeleznek, ott gyakran nem parlagfű, hanem egyéb gyomnövény található a területen, de természetesen ennek rendbetételére is felszólítja a tulajdonosokat a Hatósági Főosztály Igazgatási és Környezetvédelmi Irodája – árultak el hozzátéve, hogy tapasztalatuk szerint a levélben tett felszólításra eleget tesznek kötelezettségüknek a területek tulajdonosai, amelyek rendbetételt egyébként a szakemberek le is ellenőrzik. Valamint azt is megtudtuk ezzel kapcsolatban, hogy hatósági eljárás indítására idén még nem került sor.

Az önkormányzat ezentúl kitért még a Géza nagyfejedelem tér felújítására is, melyről mint mondták a Szent István-székesegyház mögötti terület építési terület, ahol nemrég fejeződött be a múzeum munkatársai által végzett régészeti feltárás. A feltárt eredmények – városfal- és épületmaradványok – ismeretében pedig újratervezik a tér kialakítását. 

– A burkolaton bemutatásra kerülnek a fontosabb fal- és épületmaradványok helyei, illetve a feltárt közművek miatt is szükséges a tervmódosítás. A Géza nagyfejedelem tér teljesen megújul, a szobor a tér másik részébe kerül majd vissza, és sor kerül a zöld növényzet, fák telepítésére is – részletezte válaszában az önkormányzat, valamint azt is megtudtuk, hogy a felújításhoz szükséges kőanyag beszerzése már megtörtént és a kivitelezéshez szükséges pénzügyi keret is rendelkezésre áll.

– A környéken élőktől még egy kis türelmet kérünk. A térátalakítás miatt hatósági engedélyeztetés szükséges, így várhatóan jövő tavaszra készülnek el a térmegújító munkálatok, és vehetik birtokba a fehérváriak az új közösségi teret – mondták.


 


 



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában