Éjszaka hibásodott meg a vízzel teli fűtéscső

2023.08.24. 17:30

A padlásról lezúduló víz helyet keresett magának a bicskei polgármesteri hivatalban (helyszíni képek)

A kitartó forróság ezúttal kedvez a városháza padlásán történt műszaki balesetnek, az elázott falak gyorsabban száradnak. A padlástérből lezúduló víz több irodában megrongálta a berendezést is, az aulát is víz borította.

Zsohár Melinda

Kedden reggel nem nyitott ki a bicskei polgármesteri hivatal. A hétfőről keddre virradó éjszaka folyamán meghibásodás történt az épület fűtési rendszerében, ami miatt több irodahelyiség leázott – adott tájékoztatást közösségi oldalán Bálint Istvánné polgármester. Azonnal összehívta az illetékeseket, felmérték, mi a legsürgősebb tennivaló, villámgyors tervek készültek a kárelhárításra és a javítási munkálatokra. A hivatali dolgozók hazatértek home office-ban dolgozni, hogy a legfontosabb ügyintézések ne szenvedjenek késedelmet. A gyorsan terjedő hír hallatán égtek a telefonok, sokan felajánlották segítségüket. Ezúttal is megmutatkozott a helyiek összefogása, mint mindig, fogalmazta meg köszönetét Bálint Istvánné.

 

A több mint százéves, patinás polgármesteri hivatal tíz éve újult meg, korszerű belső tereket és korszerű gépészetet kapott, kívül pedig oly szép, mint régen. A bejáratot elsőként kinyitó portást fogadta a siralmas látvány kedden reggel, aki azonnal riasztotta a polgármestert, a Bicskei Gazdasági Szervezet (BGSZ) vezetőjét, Szabó Attilát, valamint Druzsin László műszaki irodavezetőt. Érkeztek a hivatali dolgozók is, s kurta idő alatt mindenki tette a dolgát. A kárelhárítás rögtön megkezdődött.

 

A kétszintes épület padlásterén elhelyezett kondenzációs gázkazános fűtési rendszert kiszolgáló vízlágyító berendezés egyik vízbevezető csöve meghibásodott, azaz eltört, s a víz kifolyt a födémre, tájékoztatott Druzsin László a történtekről. A csövek mellett lefolyó víz meglehetős pusztítást végzett, magán a födémen mintegy négy centiméter magasságban állt a víz, ami utat talált magának, folyt-szivárgott mindenhol lefelé. A gyönyörű vörösmárvány lépcsőkön is zúdult le az aulába, megrongálódott több iroda, különösen a jegyzői és az anyakönyvvezetői helyiség. Áramtalanítottak azonnal, nekiálltak a szivattyúzásnak, miután elzárták a vizet. Ugyanis a kazán automatikusan töltődik a hálózati rendszerről, amint jelzi, hogy pótolni kell. Normál esetben ez nem nagy mennyiség, ám mivel kifolyt, helyébe pótlódott a rohamosan elfolyó víz. Sittet takarítottak, mentették a számítógépeket, elázott bútorokat, összeszedték a leszakadt álmennyezetet, gipszkarton falakat. A biztosítót is rögtön értesítették, folyik a kárfelmérés, a kár összege egyelőre nem ismert.

 

Vajon mi lett volna, ha ez nappal történik? A polgármester azt hangsúlyozza, hogy hála Istennek, senkinek nem lett baja, s ez a legfontosabb. A Bicskei Önkormányzati Tűzoltók (BÖT) parancsnoka, Polgár Viktor még aznap átvizsgálta az elektromos vezetékeket és berendezéseket, délutánra már visszakapcsolták az áramszolgáltatást.

 

A falak kiszáradását meg kell várni, addig nem lehet megkezdeni a teljes helyreállítást, mondja Druzsin László. A statikai vizsgálatok megállapították, hogy nincs szerkezeti hiba, közlekedni is lehet az épületben. A jövő héttől két-három iroda kivételével zavartalanul működik a polgármesteri hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában