Nem ugrott meg a bejelentések száma

2023.08.22. 11:30

A menhelyek és az állatmentők örülnek, hogy Székesfehérváron és környékén nem volt tűzijáték

Hosszú évek óta szokás, hogy augusztus 20-a alkalmából országszerte fényáradatba borul az ég. Hasonlóképp volt ez idén is, annyi különbséggel, hogy jó néhány város és település elhatárolódott a tűzijáték megtartásáról, aminek a legjobban talán az ebtulajdonosok és a menhelyek örültek.

Déri Brenda

Forrás: Shutterstock

Ez a nap azontúl, hogy igen jelentős ünnep hazánkban, rengeteg terhet róhat az állatmenhelyek nyakába. Ilyenkor ugyanis drasztikusan megugrik az elkóborolt, elszökött kutyák száma azokon a helyeken, ahol tűzijátékot lőnek fel. Arról, hogy ennek esélye milyen módszerekkel csökkenthető már írtunk, most azonban arra voltunk kíváncsiak hogyan telt a 20-a a ’gyakorlatban’. Gyakrabban riasztották-e a menhelyeket?

Elsőként a Fema Állatmentőket kerestük meg, akik szerencsére arról számoltak be, hogy átlagos vasárnapot tudhatnak maguk mögött. Nem ugrott meg a bejelentések száma, ami főként annak köszönhető, hogy Székesfehérváron és annak könyékén nem tűzijátékoztak, így nem volt mitől megriadniuk az állatoknak. Hozzátették, a főváros és környéke már biztosan jóval érintettebb, ott valószínűleg rengeteg kutya elszökött ijedtében. A Fema mellett felvettük a kapcsolatot az ASKA-val is, akik ugyanezt tapasztalták. Egy kutyát jelentettek nekik ma reggel, de az nem a tűzijáték miatt kóborolt el.

A menhelyeken túl beszéltünk Göde Gábor, kutyatrainerrel is, aki a fokozatos ingerszoktatás fontosságát hangsúlyozta, azaz szoktatni kell a kutyákat az erős, hirtelen zajokhoz annak érdekében, hogy ne ijedjenek meg és szökjenek el, ha valóban ’élesben’ érik őket ezek a hatások. Ugyan az kutyafüggő, hogy melyik eb hogyan tűri a zajokat, a tréning egyiknek sem árt, sőt.

– Sok gazdi ott rontja el, hogy a rossz magatartást jutalmazza simogatással. A kutya megijed, ő pedig simogatással próbálja lenyugtatni, ami csak megerősíti az állatot abban, hogy megfelelő a reakciója. E helyett inkább figyelmen kívül kell hagyni, ha megijed és akkor jutalmazni, simogatni, ha nyugodt marad a zajokra – részletezte a trainer kiemelve, hogy az ingerszoktatáson túl számos megelőző intézkedés van még, aminek segítségével könnyebben vészeli át a kutya az ilyen helyzeteket. Ideértve a lemozgatást, hogy elfáradjon mire jön a tűzijáték, a nyugodt, zárt helyet, illetve ha lakásban van az állat, akkor érdemes besötétíteni és háttérzajt – tv, rádió - kapcsolni a hanghatások idejére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában