Feol podcast

2023.07.30. 19:00

Veszélyes lehet-e a Várkörúton a gabion fal a gyalogosokra? – Májer László rendőr őrnagyot kérdeztük V. rész (videós podcast)

A napokban ellátogattunk Székesfehérvár különböző pontjaira, hogy utánajárjunk mennyire szabálykövetők a közlekedők? Tisztában vannak-e azzal, hogy az egyes kereszteződésekben, körforgalmakban vagy útszakaszokon hogyan kell szabályosan közlekedni?

Déri Brenda

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Ötödik részünkben a Várkörúton jártunk, mely kapcsán többen felvetették, hogy a középen húzódó gabion fal és az ott található növényzet eltakarja-e a gyalogost? Mi az a biztonságos sebesség, amellyel haladni kell az érintett szakaszon, hogy a járművezetők időben tudjanak lassítani, majd megállni, ha gyalogos észlelnek az út túloldalán a gyalogos-átkelőhelyen? Erről kérdeztük a rendőr őrnagyot, aki a kezdeti időkre visszautalva elmondta, hogy a gabion fal megépülése után nem sokkal jelezték az illetékeseknek, hogy a dús növényzet nem igazán volt jó döntés, éppen a fent leírtak miatt. De, mivel ezt hamar ’orvosolták’ is és kiritkították az indokolt részeknél a megfelelő sebességgel – 30 km/h – haladva a járművezetőnek időben észlelnie kell a gyalogost. 

Fontos továbbá, hogy a gyalogosok is körültekintőek legyenek – mondta –, hiszen a gabion falnál, középen a gyalogosoknak ismét körül kell néznie, úgynevezett körülnézési kötelezettsége van, meg kell győződnie arról, még mielőtt az úttestre lép, hogy az veszélytelen-e a számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában