Folytatódik

2023.07.14. 14:33

Velence korzó kontra önkormányzat per: ítélet született

Július 13-án, csütörtökön sor került a Velence Korzó és a velencei önkormányzat közti per tárgyalásának első fokú lezárására.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A felperes a Velence Korzó, az alperes pedig a velencei önkormányzat a perben, melyben első fokon ítéletet hozott a Székesfehérvári Törvényszék. A bíró elutasította a felperes keresetét és kötelezte arra, hogy „az alperes tulajdonában álló, természetben a 2481 Velence, Tópart utca 47. szám alatti Velence Corso elnevezésű, (…) ingatlanokat 30 (harminc) napon belül adja át az alperes birtokába.”

Az indoklásban hosszasan ecsetelték az elmúlt évek történéseit, a karbantartási kötelezettségeket, a szerződés egyes pontjait, az igazságügyi szakértői vélemény megállapításait, valamint az önkormányzat szerződés-felmondását. A fő konfliktusforrás az elmúlt években a két fél között a karbantartási feladatok kiosztása volt – vagyis, hogy melyik feladat az üzemeltető és melyik az önkormányzat hatásköre. Az indoklásban leszögezték, hogy alapjában véve „A törvényszék álláspontja szerint a szerződéses rendelkezések együttes értelmezésével sem határozatható meg pontosan, hogy a felek mit értettek napi karbantartási feladatok alatt”, mégis voltak olyan feladatok, amelyeket az üzemeltetőnek kellett volna elvégeznie. Ez alapozhatta meg az önkormányzat felmondási jogát is.  

S mivel az alperes – azaz az önkormányzat - a perben viszontkeresetet terjesztett elő, amelyben azt kérte, hogy a törvényszék kötelezze az üzemeltetőt a Velence Korzó átadására, az indoklás szerint a Törvényszék így határozott: „aki szerződésnél vagy jogszabálynál fogva felmondásra jogosult e jogát a másik félhez intézett nyilatkozattal gyakorolja. Felmondás a szerződést megszünteti.” Ilyen esetben a szerződés „a jövőre nézve szűnik meg”, vagyis nem lehet visszamenőleges. A Törvényszék harminc napot adott tehát a Velence Korzó ingatlanjainak átadására, ám a történet itt még nem ér véget: fellebbezési jogot kaptak a felek, mellyel az üzemeltető, úgy tudjuk, élni is fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában