Kitüntetés

2023.07.19. 11:30

Újabb rangos elismerést kapott a csákvári cukrász

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztjével tűntették ki Csuta Zsolt csákvári cukrászt a magyar gasztronómia kultúra megőrzésében és nemzetközi elismertetésében végzett munkájáért.

Borsányi Bea

Csuta Zsolt az elismerés átvételekor

Fotó: hiros.hu

„A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi múltját, jelenét és meghatározza jövőjét is. Az étkezési kultúra határok nélkül íveli át a világot és élteti a nemzetet. E nemes rangot a nemzet mesterei és szakmai nagykövetei életük munkájával vívták ki, melyet kötelességünk megőrizni és átadni a jövő generációjának” – ez az idézet olvasható az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend oklevelén, amely Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakácstól, a rend egyik alapító tagjától származik. Egyben ez a rend mottója is, amely ezen hitvallás jegyében évente egy alkalommal elismerést ad a gasztronómia és idegenforgalom területén tevékenykedő szakemberek részére. 

A hétfőn, Lajosmizsén tartott idei díjátadó előtt Mák Kornél, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke méltatta a lovagrend által végzett érték- és minőségőrzést. – Mai világunk, mondják, az információ korában felgyorsult. Ugyanígy van ez az ételkészítésben, gondoljunk a gyorsétterem-láncokra, ahol az ételkészítés már nem művészet, hanem sablon. Ezzel szemben a minőség képviselete, egy-egy ritka recept elkészítése komoly értékőrzés, amihez hozzátartozik a szakma tisztelete, az elegancia és a méltóság is - idézte az alelnök szavait a hiros.hu.

Az ünnepség felvonulással kezdődött Lajosmizsén
Fotó: hiros.hu

Az ünnepségen átadták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíját, amit Bene Sándor, Ferenczi István és Venczel Gusztávné Vígh Maya vehetett át. Gasztronómia követe címet kapott: Kelemen Endre. Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkereszt Kitüntetést adományoztak Ádám Péter, Csuta Zsolt, Györfi Bertalan, Havasi István, Kocsonya Kálmán (2022) és Trunk János részére. A lovagrend Nagy Aranykeresztjét munkásságával Ambrus Levente, Bányai György, Hegyesné Vecseri Beáta, Varjú Vilmos és Végh Endre érdemelte ki. Az először átadott Lukács István-emlékdíjat Maurer István vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában