Mennyi mindentől függ egy sebességmérő telepítése?

2023.07.29. 09:00

Traffipaxot akarnak a kőszárhegyi lakosok – vajon lesz?

Az utóbbi időben a közútkezelők – jellemzően a települési önkormányzatok – részéről megnövekedett az igény egyes, a közlekedés biztonságát szolgáló eszközök beszerzésére, de ez nem jelenti, hogy lesz is.

Hajdú Marianna

A 7-es főút Polgárdi felől hosszú és egyenes szakaszon éri el Kőszárhegyet. Az itt élők sebességmérő telepítésében látják a megoldást, a gyorshajtók "megfékezésére"

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Kőszárhegyen a lakosság részéről merült fel az igény, hogy a települést átszelő 7-es főúton nagy szükség lenne egy sebességmérő készülék telepítésére. A falun áthajtó járművek között gyakran tapasztalható, hogy a megengedett maximális sebességet teljesen figyelmen kívül hagyva – legfőképpen Polgárdi irányából – száguldanak be a lakott területre. 

Így az ott lakóknak nem csak a nyugalmára, és biztonságára sincsenek figyelemmel arra közlekedők. Ezt megelégelvén, lakossági kezdeményezésre aráírásgyűjtésbe kezdtek, amit a megfelelő számú aláírás megléte után a település vezetőségének küldtek meg, amit mind Borján Péter polgármester, mind a képviselő testület pozitív kezdeményezésnek ítélt. 

Mint a polgármestertől megtudtuk, sajnos a telpüléstátszelő főútnak Polgárdi felől a faluba érő szakasza nyíl egyenesen fut a lakott területre. A két település között nagy sebességgel haladó autókat a faluba érve semmi sem lassítja, így a KRESZ szabályait ignorálva, ugyanazzal a sebességgel hajtanak át Kőszárhegyen, ami több szempontból is felháborítja az ott lakókat. 

A település vezetése már évekkel korábban is foglalkozott a sebességmérő telepítésének lehetőségével, ugyanis a jelenség nem mai keletű. Viszont egy mérőbox telepítése nem csak rajtuk múlik. Mindazon túl, hogy nem csekély összeg egy ilyen állomás kiépítése és üzemeltetése, azt sem árt tudni, hogy ez kinek a feladata és felelőssége. Ebben az esetben is kérték a rendőrség és a közútkezelő szaktudását, segítségét és együttműködését. 

Mint kiderült, a közúti járművek sebességét mérő eszközök telepítése és fenntartása a rendőrség hatásköre. A kérdéses szakaszon való telepítés feltételeiről is ők adhatnak információt – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.

A közútkezelő – miután megkereste őket a rendőrség – egy lehetséges telepítés előkészítése során, véleményt adhat arról, hogy hol lehetne biztonságosan elhelyezni az eszközt. A telepítéskor a tartóoszlopra szereléshez vagy a szükséges közművek építéséhez a közútkezelő ad hozzájárulást, amennyiben azok a társaság által kezelt közút területét érintik.

Így tehát, ha a rendőrség nem támogatja a kezdeményezést, akkor erről értesíti az önkormányzatot és hiába a lakossági kezdeményezés, nem lesz sebbességmérő telepítve. Ha a közlekedésbiztonsági mutatók azonban igazolják, hogy szükség van a készülék elhelyezésére, akkor az már az önkormányzat és a rendőrség megállapodásán múlik, hogy a beruházás és az üzemeltetés feladataiból melyik fél mit vállal. Ettől a megállapodástól függetlenül, az eszköz technikai kezelését, egyes ellenőrzési funkciókhoz kapcsolódó bármilyen feladatot azonban, csak és kizárólag a rendőrség arra kiképzett állománya végezheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában