Nem mindegy hova visszük

2023.07.21. 17:30

Tovább tisztul a kép hulladékügyben

Az elmúlt időszak változásai jelentős mértékben befolyásolták a hulladéklerakást, illetve elhelyezést, nem utolsó sorban az árakra is hatással voltak. A nemrégiben nyílt hulladékudvarok, illetve az ott elhelyezhető anyagokkal kapcsolatban Steigerwald Tiborral, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetőjével egyeztettünk.

Palocsai Jenő

Szinte nincs olyan település, ahol ne lenne legalább egy üveggyűjtő pont

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az új rendszer részeként a korábban megszokott telephelyek mellett megnyitotta kapuit a gárdonyi, a móri és a székesfehérvári hulladékudvar is. Mennyivel emelkedtek meg az átvételi árak a korábbi évekhez képest? 

Idén, pontosabban 2023. júliustól a hulladékgazdálkodás rendszere alapvetően megváltozott. Ez azonban nem jelent automatikus árváltozást, a hulladékok elhelyezésének díja ettől az időponttól nem változott. Utoljára január 1-től történt díjváltozás, melynek mértéke a költségek növekedése és az infláció mértékéhez mérten csekély, mindössze 8 százalék volt. A díjakat alapvetően befolyásolja még a hatósági díjak, lerakási járulék mértéke. A tevékenységet érintően igen jelentős gépi és emberi erőforrás szükséges, melynek költségei az elmúlt években jelentősen nőttek. A lerakást terhelő hatósági díjak is jelentős tételt képviselnek, ahogy az ÁFA mértéke is. 

Fotó: Depónia Zrt honlapja

Hogyan zajlik maga a leadás, és milyen kategóriákkal és fizetési tételekkel érdemes számolni egy például egy heverő, vagy egy nagyobb mennyiségű, akár teljes lakás kiürítéséből származó bútorzat leadása során? 

Nálunk nincs olyan, hogy egy darab heverő. A hulladéklerakóban történő átvétel minden esetben súly szerint történik, ahogy a fizetés is. A fizetendő összeg a beszállított mennyiség és a lerakásra szánt hulladék egységárának szorzata. Az elhelyezési díjak megtalálhatóak a honlapunkon is és abból kiderül, hogy alapvetően 8 főbb kategória létezik. Kérdésére válaszolva tehát, ha valaki bútort, bútorokat akar leadni, annak a települési egyéb hulladék kategóriával kell számolni. A háztartási vegyes, és lomhulladék elhelyezési díja 46.650 forint. Ez már a bruttó ára, és tonnánként értendő. 

Van tehát három új hulladék udvar a megyében, köztük Székesfehérváron is. Milyen dokumentumokra van szükség, ha oda akarunk elhelyezni valamit? 

Üzemeltetésünkben új hulladékudvar nyílt a móri és gárdonyi mellett a megyeszékhelyen is üzemeltetésünkben új hulladékudvar nyílt a megyeszékhelyen, az Új Váralja soron, a Cerbona előtti területen, ahol heti hat napon állunk az ügyfelek rendelkezésére. Ezen a helyen -ahogy a többi hulladékudvarban is- díjmentes a hulladékok leadása. Ehhez mindössze a személyazonosító okmányokkal való igazolásra van szükség. Az igénybevételhez szükséges, hogy az ügyfél hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban szerződött partner legyen, valamint ne legyen díjhátraléka. A hulladékudvari szolgáltatásokat csak magánszemélyek vehetik igénybe. 

A hulladékok leadása díjmentes, de vannak szabott elhelyezési díjak és jelentős a különbség a hulladékudvar és a hulladéklerakó között. 

Az egyértelműség kedvéért Csalán, a hulladéklerakóban díjköteles a leadás, ám ha valaki a hulladékudvarban ad le bútort vagy egyéb ott átvehető hulladékot, az -korlátozott mennyiségben- díjmentes, Persze vannak mennyiségi korlátok, amik a honlapon hamarosan közzétételre kerülnek. A hulladékok kezelésével és a hulladékudvarral kapcsolatos üzemeltetési költségeket a koncessziós társaság téríti. Amennyiben partnereink a hulladéklerakóba szállítják be hulladékaikat, a lerakás díjköteles, mivel ez nem tartozik a koncessziós tevékenységek közé, ennek költségét a hulladék termelője fizeti ki beszállításkor. 

A felsorolt, üveggyűjtőbe dobható tételek alapvetően töltet nélkül értendők, vagyis romlott ételek, savanyúság és lekvár nélkül 
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Vannak nagy klasszikusok, például autógumi, üveg, vagy épületbontási anyagok, akár a síküvegektől megfosztott műanyag nyílászárók. Ezeknek mi lehet a sorsa? 

Az abroncsoktól meg lehet szabadulni nálunk, pontosabban 16 darabtól évente. Nem túl életszerű, hogy egy háztartásban évente 16-nál több gumiabroncs hulladék keletkezik. Az viszont célszerű, hogy a gumisműhelyben hagyjuk az elhasznált abroncsokat. A öblösüvegtől szabadulni vagy az üveggyűjtő pontokon lehet, melyek listája megtalálható cégünk honlapján, vagy a negyedévente házhozmenő üveggyűjtés során. Utóbbi kijelölt napjait fellelhetjük a hulladéknaptár oszlopaiban, de átvesszük a hulladékudvarokban is. 

A műanyag nyílászáró egy egészen már kérdés. Csak a tiszta műanyag hulladék adható le a hulladékudvarban. Az ablakkeret fémet is tartalmaz. Ezen felül ez nem műanyag hulladék, hanem bontási, tehát semmiképp nem adható le hulladékudvarban. A műanyag ablakkeret sajnos ma még nem igazán újrahasznosítható. Ebben a gyártóknak lenne dolga véleményem szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában