Páratlan

2023.07.15. 09:00

Századeleji szabadulószoba alakul a megújult kápolnásnyéki műemléki vonatban (videó)

A századelő romantikus vonatozásainak világába repíti vissza a látogatót az a másfél évszázados vagon, melynek felújítása a végéhez közeledik Kápolnásnyéken. Szabadulószoba lesz, páratlan enteriőrrel.

S. Töttő Rita

Fotó: L. Simon László

Egy műemléki vonat vidékre szállítása, felújítása és a turisztikai élvonalba állítása nem kis feladat: erre vállalkozott mégis évekkel ezelőtt a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, amely egy védett műtárgyként nyilvántartott, 1888-ban gyártott 326-os gőzmozdonyt, illetve egy háború előtt személykocsiként használt, majd tűzoltókocsiként dolgozó szerelvényt hozott Kápolnásnyékre, a Halász-kastélyba 2020-ban.

Ám, már a szállítását is két éves előkészítő szervezés előzte meg, tekintve, hogy igen jelentős darabról van szó: a kulturális örökségvédelem alatt álló mozdony ugyanis évtizedeken át a MÁV Istvántelki Főműhelyének csarnokában várt sorsára. A 326 sorozatú 160-as gőzmozdonyt 1888-ban gyártották, hossza 8,7 méter, tömege 35,25 tonna. Hosszú ideig rótta ez a típus a magyar vasúti síneket, mielőtt „nyugdíjazták”, s mielőtt L. Simon László, az alapítvány alapítója meglátta benne a felújítandó értéket.

A rossz állapotú mozdony felújítása aprólékos és szakértő munkát igényelt. A szerkezet és a külső helyreállítást követően kezdődhetett meg a beltér kialakítása, melynek alakulását kis videóban mutatta be L. Simon László a napokban közösségi oldalán. A munkálatokból látszik: századeleji, hangulatos vonatbelsőt álmodtak meg a tervezők a vagonban, melyben egy szabadulószoba kap helyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában