Frissen Fejérből

2023.07.27. 17:27

Most már PONTosan tudják, ki hova megy!

Július 26-án, szerda este, amikor nyolcat ütött az óra, egy kicsit mindenhol belassult a mobilnet: diákok tömegei frissítgették a felvi.hu oldalt és böngésztek rajta, hogy megtudják, felvették-e őket az áhított felsőoktatási intézménybe.

Szanyi-Nagy Judit

A lehetőség adott volt, hogy a Fezenen tudják meg a végzősök az eredményt

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Fezenen árgus szemmel figyeltük, ki lehet az, aki a fesztiválon – éppen egy Bagossy Brothers Company-koncert kezdetén – tudja meg a jövőjét építő eredményt. Nem volt könnyű dolgunk, sőt: az emberek inkább a koncerttel foglalkoztak, csak előtte nyomogatták sűrűbben mobiljaikat, de akkor is jellemzően barátaikkal, ismerőseikkel chateltek vagy fotókat készítettek.

Végül az online térhez fordultunk segítségül, ahol a Székesfehérvári SzC Bugát Pál Technikum egyik végzett tanulója, Beke Bianka lapunknak elmondta, a Semmelweis Egyetemen a védőnő szakot jelölte meg első helyen, ahová fel is vették. 

– Azért ezt az egyetemet választottam, mert viszonylag közel van hozzám, illetve az oktatás színvonala sem volt mellékes. Kifejezetten a védőnő szakot azért választottam, mert mindenképpen csecsemőkkel, gyermekekkel, az ő egészségük megóvásával szeretnék foglalkozni. Ebben valószínűleg közrejátszik, hogy az egyetem előtt a Bugátban végeztem, ahol gyakorló gyermekápoló szakmát szereztem – mesélte. Tervei szerint kollégista lesz, egy teljesen új környezetben, hiszen nem tud róla, hogy az ismerősi köréből bárki is erre a szakra érkezne.

– Az idei ponthatárok szerintem teljesíthetőek voltak. Az én esetemben 280 ponttól már felvettek a szakra. Tavaly ugyanerre az egyetemre, karra és szakra a ponthatár 288 pont volt – tette hozzá Bianka.

S ha már pontok, nézzünk néhány példát! Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának nappali, államilag támogatott gépészmérnöki és mérnökinformatikus alapképzéseihez 282 pont, a villamosmérnökihez 283 pont, a műszaki menedzserhez pedig 321 pont kellett idén. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán a gazdálkodási és menedzsmenthez 404 pont, a pénzügy és számvitelhez 412 pont, a turizmus-vendéglátás szakhoz 408 pont megszerzése volt szükséges. A Dunaújvárosi Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakja 403 ponttól, a gazdaságinformatikus 288 ponttól, a mérnökinformatikus 280 ponttól jelentette a sikert. A Kodolányi János Egyetem csak költségtérítéses képzéseket kínál: a jazzének, jazzgitár, jazzdob, jazzbasszusgitár és jazz-zongora előadó-művészeti szakokat 400 ponttól, az emberi erőforrások szakot 306 ponttól, a közösségszervezést 362 ponttól, valamint a gazdálkodási és menedzsmentet 286 ponttól.

Közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere úgy fogalmazott, "külön öröm, hogy várhatóan emelkedni fog a fehérvári egyetemisták száma a tavalyihoz képest." Az önkormányzati közlemény megerősítette ezt: "Jól látható a kihirdetett adatok alapján, hogy a továbbtanulók közül jóval többen választottak fehérvári képzéseket az Óbudai Egyetemen és a Kodolányi János Egyetemen is – nappali vagy levelező, illetve alap- vagy mesterszakon összességében –, mint a korábbi időszakban." 

Nagy sikerekről számolt be a Dunaújvárosi Egyetem is: ugyancsak közleményt adtak ki arról, hogy megduplázódott az elsőéves hallgatói létszám, azaz az általános felvételi eljárás során tavaly 586 fő, míg 2023-ban rekordszámú, 1373 hallgató nyert felvételt az intézménybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában