Közlekedés

2023.07.22. 20:00

Jöhet-e az autóssal szemben a kerékpáros egy egyirányú úton? – Májer László rendőr őrnagyot kérdeztük I. rész (videós podcast)

A napokban ellátogattunk Székesfehérvár különböző pontjaira, hogy utánajárjunk mennyire szabálykövetők a közlekedők? Tisztában vannak-e azzal, hogy az egyes kereszteződésekben, körforgalmakban vagy útszakaszokon hogyan kell szabályosan közlekedni?

Déri Brenda

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Először a Koch László utcába látogattunk ki, ahol éppen szembe jött velünk egy kerékpáros, méghozzá olyan útszakaszon, ahol tábla is jelezte, hogy egyirányú az út. De szabályos-e ez így? Erről kérdeztük Májer László rendőr őrnagyot, aki részletesen kifejtette, hogy a kerékpárosok milyen estben jöhetnek szemben a közlekedés többi résztvevőivel egy egyirányú úton. 

– A kerékpárosok csak akkor jöhetnek szemben egy egyirányú úton, ha ugyanezen út túlsó végén, a behajtást tiltó tábla alatt van még egy kiegészítőtábla, melyen az szerepel, hogy ’kivéve kerékpár’. Ebben az esetben az egyirányú utat jelző tábla alatt is ki van téve ugyanez a kiegészítőtábla, amely felhívja a közlekedés többi résztvevője figyelmét arra, hogy számítsanak a kerékpárosra. Minden más esetben szabálytalan a behajtás kerékpárral, illetve a jogszabály nem tiltja, hogy a gyalogos a kerékpárt tolva közlekedjen szemben az egyirányú úton – részletezte az őrnagy, valamint arra is kitért, ha a kerékpáros a tiltás ellenére behajt az útra és netán balesetet okoz. Ilyenkor ugyanis, ha például autóssal szemben érkezik a kerékpáros, akkor feltehetően ő sérül meg, ám a sérülésen túl, mivel szabálytalanul közlekedett a jogszabály őt fogja megbüntetni és nem az autóst.

Májer László hozzátette még, hogy a KRESZ módosításokkor sok helyen nem megfelelően kommunikálták a kerékpárosokat érintő részt, mely szerint behajthatnak azon utakra is, ahol behajtani tilos tábla van, de ez nem így van, csak a már fent említett esetben lehetséges és szabályos. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában