Sajtótájékoztató

2023.07.31. 15:33

Hazatért a Venus istennőt ábrázoló szoborfej

Július 31-én délután egy sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a visszaszerzett, császárkori, Venus istennőt ábrázoló szoborfejet a Szent István Király Múzeum Rendház Látogatóközpontjában.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Nem túl gyakori a magyar közgyűjtemények, múzeumok, pláne nem a vidéki múzeumok tekintetében, hogy egy műtárgy megvásárolható legyen – kezdte köszöntőbeszédében Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, aki azt is hozzátette, hogy éppen az alkalom egyedisége miatt úgy vélték, a hír bejelentése megér egy külön sajtótájékoztatót.

– A szoborfej és visszaszerzésének története jó pár héttel ezelőtt kezdődött, méghozzá azzal, hogy tájékoztatták a meglétéről a Városházát. Mint megtudtuk, Belgiumban van egy szobor, ami városunk környezetéhez köthető és a Kr. u. 2–3. században készíthették. Haza szerettük volna hozni, így megkezdődtek az egyeztetések, és kiderült, hogy erre csak egy aukción van módunk, ahol visszavásárolhatjuk. Szerencsére, habár korlátoltak voltak a pénzügyi lehetőségek, ez így is történt és már a Szent István Király Múzeum tulajdonában van – részletezte a városvezető.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Hangsúlyozta továbbá, hogy a szoborfej megvásárlását közpénzből finanszíroztak, és fontos, hogy erről az emberek is tudjanak. 

Belényesy Károly, a SZIKM szakmai vezetője a visszaszerzés részleteiről elmondta, hogy egy nagyon izgalmas folyamat volt, a ráleléstől kezdve egészen az árverésig, a java pedig csak ezután jön. 

– Minden egyes ilyen műtárgy rendelkezik egy sajátos útlevéllel, egy úgynevezett proveniencia tanúsítvánnyal, amelyen a Venus szobor esetében származási helyként Székesfehérvárt jelölték meg. A genti család, akik tulajdonában állt a római kori tárgy, mindenképpen árverésen szerették volna eladni, így más választás híján ott tudtuk aztán visszaszerezni. A korlátolt pénzügyi lehetőségeink miatt ugyan tartottam az árveréstől, de végül július 30-án 4000 euróért megvásároltunk, és kétség sem fér hozzá, hogy jó döntés volt, valamint ahhoz sem, hogy valóban Székesfehérvárról való – fogalmazott a szakmai vezető izgatottan, hozzátéve, hogy a történetnek ez csak az eleje, ugyanis hamarosan vizsgálatoknak vetik alá a szobrot, hogy minél több információt kiderítsenek róla. 

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A római kori műtárgyat az érdeklődők augusztus 31-ig ingyenesen megtekinthetik a Szent István Király Múzeum Rendház Látogatóközpontjában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában