Lehet élni nélküle is

2023.07.03. 17:30

Gazdag programok feledtetik a gyerekekkel a telefonjaikat a velencei táborban

Múlt vasárnap elindult a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor. A két egyhetes turnusból álló önfeledt időszak nagy élmény a gyerekeknek és nagy segítség a dolgozni járó szülőknek.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A velencei táborban generációk töltötték a nyarat, sok ma ott dolgozó nevelő maga is ott nyaralt évtizedekkel korábban. A nemrégiben felújított, szürke központi épület mellett hasonló színű és stílusú házak sorakoznak és persze mindenhonnan gyermekzsivaj hallható, hiszen megy a pingpong, pattan a foci és lendül a hinta a forgalomtól teljesen elzárt hatalmas udvaron. 

-Két turnusban csaknem kétszáz gyermek töltheti itt a táborban az idejét. Bentlakásos, 5 éjszakás turnusok ezek a székesfehérvári és környéki fiataloknak a magyar kormány által biztosított 600 millió forintból két éve felújított és átadott helyen. A most indult első turnusban, az olimpia jegyében telnek a napok, míg a következő héten a kultúra lesz a középpontban. A jövő héten vendégek is lesznek, Kibédről érkezik 10 gyermek és két kísérő és velük lesz teljes a tábor, fogalmazott Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Sok visszatérő táborozónk van, a gyermekek közel 80 százaléka táborozott már itt nálunk. A másodikas piciktől egészen a hetedikesekig vállaljuk a gyermekek felügyeletét. Az olimpiai sportok ismertetésén, bemutatásán túl természetesen nagyon népszerűek a kézműves foglalkozások is, de persze nem maradunk végig a tábor területén belül, hiszen itt van a szomszédban a Velencei tó és sok más program is, mondta Mosolygó Beáta táborvezető.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mint kiderült, a gyermekek érdekében nincs egész nap telefonnyomkodás és közösségi oldalak bújása. A táborvezetés határozottan kiáll amellett, hogy ha készülnek is képek, azok csak a tábor végét követően, a szülők felügyelete mellett történjen. Megtudtuk, hogy nincs emiatt nagy ellenkezés a tanulók körében, sőt, sokakra rá kell szólni az esti, rövid szabad telefonos időszakban, hogy azért hívják fel a szüleiket pár perc erejéig.  

A tábor a városgondnokság üzemeltetésében van és nem csak a már említett két, egyenként közel százfős turnus gyermek gyűjtheti itt a nyári élményeket.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

-Nem csak ebből a két hétből áll természetesen a szezon, hiszen a városgondnokság piaci alapon is kiadja a helyet és szinte valamennyi hétre teltház van május elejétől szeptember végéig, mondta Bozai István a városgondnokság vezetője. 

Korábban négy hét állt a megyeszékhelyen és annak környékén élő és tanuló diákok rendelkezésére, ám ez most a felére, két hétre olvadt. Ezzel kapcsolatban Mészáros Attilát kérdeztük, aki elmondta: „- Tavaly, meglepő módon kevesen jelentkeztek, átlagosan 30 fő táboronként, ezért indítottunk csak két turnust. Mivel idén teltház van, jövőre több hét áll majd a tanulók és a családok rendelkezésére."

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában