Múltidéző

2023.07.25. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Borotvapengében utazott a csaló

– Nagy János monori lakos országjáró volt, szerette a változatosságot, ami nem véletlen, hiszen csalni egy helyen nem sokáig lehet. „Jó” tulajdonságaihoz tartozott, hogy nem lopott sokfélét, csak borotvapengéket, ami arra vall, hogy egy területen akart tökéletes módszereket kidolgozni – írt a bűnténysorozatról 1963-ban megjelent számában a Fejér Megyei Hírlap.

A monori csaló országjáró útja során Fejérbe is eljutott, ahol gyorsan rendőr kézre került, s bevallotta: addigi pályafutása során 10-12 ezer forint értékű csalást követett el. A Hírlap tudósításának készítésekor a nyomozás még zajlott, amely után a tettes bizonyára megkapta méltó büntetését.

Amikor a mérnökök is téglákat pakoltak

– Negyedik hete már, hogy Fehérváron, a Fejér megyei Állami Építőipari Vállalat fecskeparti lakótelepén a tinédzser kor végső határára „öregedett” fiatalok – legalább százhúszan – pezsgő vidámságot hoztak az építkezésbe. Cserébe azért a frissen szerzett szakértelemért, amivel majd innen eltávoznak – olvashatták lapunk helyszíni tudósításában 1973-ban.

A fecskeparti lakótelep építésébe ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának első esztendejét elvégzett hallgatók is bekapcsolódtak, itt töltötték nyári szakmai gyakorlatukat. A leendő mérnökök több csoportban dolgoztak, s míg az egyik salakot borított a tetőn, addig a többiek kőszivacstéglákat raktak, kéményt építettek, nyílászárókat tettek a helyükre, vagy épp falaztak, s szívták magukba az értékes tudást.

Razzia a videotékában

Fejér több településének videotékájában tartott ellenőrzést húsz évvel ezelőtt az audiovizuális művek szerzői jogait védő közhasznú alapítvány és a rendőrség. A megyeszékhely egyik videotékájában 17 külföldről származó, onnan jogszerűtlenül forgalomba hozott DVD-re bukkantak. Ugyancsak illegálisan kölcsönözhető filmeket találtak Szabadbattyánban, Polgárdiban, Nádasdladányban, Enyingen és Lepsényben is a razzia során. Az érintett képhordozókat lefoglalták, az üzemeltetők ellen eljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában