Arcanum

2023.07.06. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

A város szép, lakói barátságosak

„A hazánkban tartózkodó amerikai farmernövendékek hetvenhárom főnyi csoportja Dunaújvárosba is ellátogatott. A hétfőre virradó éjszakát már a városban, az Arany Csillag szállóban töltötték. Hétfőn délelőtt megtekintették a város néhány kulturális intézményét, köztük a modern 32 tantermes iskolát, a művelődési házat, az úttörővárost és a Vidámparkot. Az amerikai fiatalok nagy elismeréssel beszéltek a látottakról. Az önök városa nagyon szép, lakosai nagyon barátságosak.” – mondták a vendégek a látogatást követően 1963. július 6-án a Hírlapnak.

A Csuka-tó megmentése

1973. július 6-án arról számolt be a lap, hogy rendbe teszik a pusztavámi Csuka tavat: a két és félholdas tavat tápláló forrás eliszaposodott, így szinte teljesen megszűnt a vízutánpótlás és a természetes tisztítási folyamat, aminek következtében a víz szintje alig egyméteresre süllyedt. A Pusztavámi Községi Tanács a balinkai bányászoktól kért segítséget a tómeder kitisztításához, új források feltárásához. Célként tűzték ki a Csuka-tó átlag két- és félméteres szintjének visszaállítását, hogy azon újra csónakázhassanak és fürödhessenek.

Etyekiek világtalálkozója

„Már senki nem haragszik, 1946 igen régen volt. Akkor telepítettek ki ugyanis Etyekről mintegy 800 német családot, akik szétszóródtak a világban”, olvashattuk 1993. július 6-án. A cikkből kiderül, hogy a legtöbben a németországi Lauffenben telepedtek le és a szülőföld szép emlékeinek megőrzéseként minden évben, július első vasárnapján, megtartották Lauffenben is az etyeki búcsút. 1993-ban az etyeki polgármester, dr. Papp Ferenc és a falubeliek úgy döntöttek, hogy a búcsút - az egykor elűzöttek és a községben élők - attól kezdve közösen tartják meg Etyeken. Így született meg a háromnapos Etyekiek Világtalálkozója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában