Az első nagyobb rohamra számítanak

2023.07.12. 19:37

Elstartolt az EFOTT - cél, hogy egyszer minden egyetemista részt vegyen a fesztiválon (galéria, videó)

Ma estére várják a fesztiválra érkezők első nagyobb rohamát – hangzott el az EFOTT megnyitó sajtótájékoztatóján szerdán, ahogy az is: nem titkolt cél, hogy minden egyetemista legalább egyszer megforduljon az EFOTT-on az egyetemi évei alatt

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Szerdán este megkezdődött és szombatig tart az idei EFOTT fesztivál a Sukorói-félszigeten, ahol sajtótájékoztatón számoltak be az idei rendezvény hátteréről, részleteiről a szervezők, támogatók. Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató kiemelte az idei felsőoktatási résztevőket, támogatókat, s rámutatott: közel 20 felsőoktatási intézmény és programlehetőség várja idén az érdeklődőket a fesztiválon. Eszterhai Marcell, az EFOTT tulajdonosi jogait gyakorló Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke hozzátette: az EFOTT a közösségteremtés fontos helyszíne, amit ápolni kell. Ennek egyik terepe a kultúra, amely idén a házigazda Pannon Egyetemnek köszönhetően méltóképpen fog szerepelni.

A Pannon Egyetem nevében Csillag Zsolt kancellár örömét fejezte ki, hogy Magyarország legrégebbi és legnagyobb hallgatói fesztiváljának lehetnek idén házigazdái. Több mint száz aktivitással készültek, több mint kétszáz egyetemi önkéntes vesz részt a rendezvényen és számos olyan témát hoztak a résztvevőknek, ami az általuk képviselt „nagy ötösbe” – kultúra, közösség, fenntarthatóság, technológia, robotika – illeszkedik. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig elmondta: büszkék arra, hogy könnyedén és összetetten tudnak egy olyan rendezvényen, mint az EFOTT, közösen élményeket szervezni.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: 1978 óta helyi lakos, így elsősorban a helyiek nevében szól:

- Ez a fesztivál nem csak az ide látogató egyetemistáknak jó, de azoknak a térségben élő vállalkozóknak is, akik az idegenforgalomra építik az egzisztenciájukat. Fejérben 106 település van, ám a Velencei-tó környéki településeken kívüli 100 település összesen nem tud annyi vendégéjszakát produkálni egy évben - beleértve Székesfehérvárt és Dunaújvárost is -, mint amennyit a Velencei-tó térsége ad. Ez pedig komoly adóvonzattal jár, ami az önkormányzatok számára hasznos, a vállalkozóknak pedig közvetlen bevételszerzési lehetőség. Idén közel 100 ezer vendégéjszakára számítunk, nem csak a fesztivál területén alvó, sátrazó fiataloknak köszönhetően – hiszen a jegybe bele van építve az idegenforgalmi adó. A tókörnyéki települések valamennyi szállása szintén tele van ugyanis ezen a héten.

A főigazgató hozzátette: a helyieket sok év óta kedvezményesen engedik be a fesztiválra, továbbá idén 10 millió forint értékben ajánlott fel az EFOTT ingyenes jegyeket, melyet a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány oszt szét minden környező településen: Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Nadap, Pákozd és Pázmánd lakosai juthattak hozzá. Továbbá kiemelte: nagy álom, hogy ezen a helyszínen elkészüljön az az ifjúsági központ, melyet a HÖOK és az EFOTT álmodott meg, s melyet a kormányzat jelentős forrással támogat. Majd pedig hangsúlyozta: reméli, hogy a helyi önkormányzat az építési szabályzatot megfelelően fogja alakítani annak érdekében, hogy a tervezés lezárulhasson és megindulhasson a beruházás.  

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere elmondta: már kezdettekkor is örömmel fogadták az EFOTT megkeresését, a helyiek is pozitívan fogadták a rendezvényt.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

- Büszke vagyok Sukoróra, amely végső otthona lesz a rendezvénynek azzal, hogy megépül az ifjúsági központ. Az önkormányzat megtekintette két hónapja azokat a terveket, melyekben a tervezők már figyelembe vették az önkormányzat elvárásait – és itt beleszámít a Helyi Építési Szabályzatnak, a HÉSZ-nek az előírása is -, így olyan településképi terveket kaptunk, ami beleillik, belesimul a tájba. Tárt karokkal fogjuk tehát várni a centrum megépülését.

Széll Hajnalka, az Auchan HR és kommunikációs igazgatója kiemelte: bíznak a hosszútávú együttműködésben, a fesztiválozókkal pedig igyekeznek megismertetni szemléletüket a tudatos fogyasztás kapcsán.

Fotó: Beke Zsombor / FMH

Hankó Balázs Zoltán, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára kifejtette: ma jó egyetemistának lenni Magyarországon.

- Mára megújult az egyetemi világ, ami megjelenik az EFOTT-on is. Azt szeretnénk továbbá, hogy ne passzív hallgatók legyenek, hanem kreatív, alkotó diákok, akik előre viszik a társadalmat, s ne tanárok legyenek, hanem mentorok, akik közösségben formálva segítik elő a diákok előrehaladását – majd jó szórakozást kívánt, „de felelősséggel!”

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában