„Legyetek maszatosak!”

2023.06.03. 20:00

Vidám gyermeknap a kőszárhegyi Piac téren (galéria)

„Kockáztassatok, tévedjetek, és legyetek maszatosak!” A kőszárhegyi gyermeknap kézműves szekciójában bátran választhatták volna a fenti idézetet mottóként. A kanadai animációs filmsorozatban a tanárnő intelme hangzott imígyen.

V. Varga József

A megannyi színes program mellett ugrálóvár, arcfestés és csillámtetoválás is várja a gyerekeket

Fotó: V. Varga József

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd a genfi gyermekjóléti konferencia alkalmával 1925-ben tartottak először hivatalos gyermeknapot.

„Te fested magad?”
Fotó: V. Varga József 

Hazánkban a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozatának megfelelően 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot. Célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos szükségleteikre, a gyermekek egészségvédelmére és a tanulási lehetőségeik javítására.

Fruskák harci díszben
Fotó: V. Varga József

Amint Kosztolányi Éva művelődésszervezőtől megtudtuk: esetükben az egyhetes csúszást az magyarázza, hogy nem akartak ütközni más települések pünkösdi alkalmaival. Meg tulajdonképpen a játék, a vidám kavalkád mindig helyénvaló. 

Ecset, filc, színes ceruza – Csak pontosan, szépen!
Fotó: V. Varga József

Benépesült a Piac tér szombaton délelőtt, az esemény fölött az önkormányzat bábáskodott, nagy forgalmat bonyolított a színes mobil játszóház, csakúgy, mint a fajátékos népi játszóház. Aratott az arcfestés, a csillámtetkó és a kézműves sarok, az aprónépet mesejáték szórakoztatta, ebédre a nyugdíjasklub hölgyei langallót sütöttek a szabadtéri kemencében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában