Rendhagyó bemutató

2023.06.19. 20:00

„Shakespeare-t is kell csinálni, mert anélkül nem lehet” – bemutatóra készül az ercsi társulat

A premierre készülő Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely legújabb bemutatója igazán rendhagyó helyszínt kapott: először az ercsi temetőben láthatják a nézők Shakespeare tragédiáját. Hogy miért pont egy temetőben? Erről is kérdeztük a színjátszó műhely vezetőjét, Murzsa Katát.

Héjj Vivien

A próbafolyamat és az előadás is szabadtéren zajlik, ezúttal az ercsi temetőben

Forrás: Ercsi Web

Különleges kísérleti előadással készül a 2017 óta aktív Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely. Az ercsi kötődésű társulat előadásával a jövőre esedékes Shakespeare-év előtt tiszteleg. A rendhagyó bemutató létrejöttéről, a darab- és helyszínválasztásról a társulat vezetőjével, Murzsa Katával beszélgettünk. Mint mondta, már gimnazista korában olyannyira magával ragadta Shakespeare munkássága, hogy az angol drámaíró összes művét egybegyűjtő kötetet is szíves örömest végigolvasta, sőt, a Shakespeare-hatás is gyorsan utolérte: társaival már a gimnáziumi évek alatt tervezte, hogy színpadra állítja a Sok hűhó semmiért-et. S bár az előadás végül terv maradt, a drámaíró munkássága iránti elköteleződés az évek előrehaladtával sem halványult.

– Évekkel később Angliában éltem három évet, és arra költöttem a kis fizetésemet, hogy színházba jártam. Londonban, Skóciában és Shakespeare szülővárosában is jártam színházba, a legeslegelső színházi előadás amit megnéztem, az Othello volt. Teljesen el voltam bűvölve – emlékezett Kata, akire drámapedagógiai tanulmányai során is nagy hatással volt Shakespeare munkássága.

A hatszereplős előadást első alkalommal június 24-én láthatja a közönség
Forrás: Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely

– Az ókori görögök után őt lehet megnevezni az egyik legnagyobb szerzőnek, aki a színház teremtésével egy olyan formát hozott, ami addig nem volt, és teljesen máshogyan közelített. Valami igazán újat hozott létre, ami nagy figyelmet érdemel a színházkedvelők körében – tette hozzá, s mindezen tapasztalatok után nem volt kérdés, hogy a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely repertoárjában is ott kell lennie egy Shakespeare-drámának.

– Bennem már az elején megfogalmazódott, hogy Shakespeare-t is kell csinálni, mert anélkül szerintem nem lehet, ez egy nagyon fontos alap. Esetünkben bonyolultabbá tette a színre vitelt, hogy a társulatunk többsége hölgy, azonban tavaly óta ez egy kicsit megfordult, aminek nagyon örülök, mert egy kicsikét tágabban tudom kezelni a színdarabokat – folytatta Murzsa Kata.

A társulat összetételének változása sokkal könnyebben lehetővé tette a darabválasztást, melynek apropóját Shakespeare születésének 460. évfordulója, illetve annak közeledése adta. A Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely Shakespeare-ciklusának első eleme a 17. század első éveiben született Macbeth, melyet hamarosan a közönség is láthat. A darabválasztás oka, hogy ez az angol író egyik legrövidebb műve, s fontos szempont volt, hogy olyan tömörségű produkció születhessen, amit két hónap alatt össze tud hozni az amatőr társulat.

A próbák mellett az előadás is szabadtéren, első alkalommal az ercsi temetőben kap helyet.

– A kutatásaim nyomán felfedeztem, hogy Angliában már komoly hagyománya van annak, hogy temetőben hoznak létre produkciókat, legyen az akár egy hangverseny, vagy egy színházi előadás. E mentén próbáltam csillapítani azokat a fellángoló kedélyeket, akik a legközvetlenebb környezetemen is ellenezték ezt, hogy micsoda ötlet, micsoda borzalom egy temetőben előadást csinálni. Ahogy informáljuk a közeli és távoli ismerőseinket, a közönséget, hogy ez hogyan is fog zajlani, azt mondhatom, hogy nagy érdeklődésre tart számot az előadás. Az ercsi temető egy olyan területét választottuk, ami leginkább egy csodás parkra hasonlít, és igyekszünk megteremteni azokat a feltételeket, amik szükségesek ahhoz, hogy a nézők komfortosan érezzék magukat – hangsúlyozta a társulat vezetője.

Az egyfelvonásos, nagyjából hatvan perces előadást első alkalommal június 24-én 21 órai kezdettel láthatja a közönség az ercsi temetőben. Előzetes regisztráció nem szükséges, az előadás minden érdeklődő számára ingyenes, az adományokkal a társulat további munkáját segítheti a közönség. A premier után legközelebb július 1-jén, szombaton 21 órától az ercsi csónakházban láthatja a közönség a Macbeth-et. Az előadás szereplői: Kovács Anna, Krasznay István, Mészáros Géza, Murzsa Kata, Trepák László és Vajdics Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában