Az első bizonyított előfordulás a Sóstón

2023.06.26. 12:00

Páratlan fotó: havasi cincért kaptak lencsevégre Székesfehérváron

A Gáspár Attila rét (Sóstó) melletti erdőfoltban fotózta le Nicole Schürmann fotós a havasi cincért (Rosalia alpina).

Szanyi-Nagy Judit

Kifejezetten sérülékeny fajról van szó

Fotó: Nicole Schürmann

Mint közösségi oldalán a Sóstó Székesfehérvár Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) írja, bár ez a faj főleg holtfákkal teli bükkösökben található meg, vándorlása során más erdőtársulásokba is elvetődik és itt kisebb populációkat alkothat, amennyiben az élethez szükséges feltételeket megtalálja. 

"Kifejezetten sérülékeny faj, mert számukra elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztéma" – emelik ki a bejegyzésben, hozzátéve: az egészséges erdei ökoszisztéma főleg a nem bolygatott erdőket jelenti. A Sóstó ilyen téren tehát élen jár a környezetvédelemben: "Mi az egészséges erdeinkben nem végzünk intenzív erdőgazdálkodást, a természet alakítja ezeket és ennek köszönhető a magas biodiverzitás egy nagyváros szívében is" – magyarázzák.

Fontos megjegyezni, hogy a havasi cincérnek ez az első bizonyított előfordulási adata a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen, s érdekesség, hogy ez a bogár a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata. 2019-ben az év rovarának választották.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában