Nem ereszt át az áteresz

2023.06.13. 08:00

Nem csak sarat hoz a sok csapadék, hanem feszültséget is Isztiméren

A sok esős nap és a gyakran rövid idő alatt leeső nagymennyiségű csapadékot nem mindig tudják elvezetni a felszíni csapadékvíz elvezető árkok, de még ha el is tudnák, az átereszek keresztmetszete sok helyen nem megfelelő. A település polgármestere a lakoság türelmét és segítségét kéri.

Palocsai Jenő

Forrás: Pexels.com

Az elmúlt napok esőzései különösen próbára tették az amúgy is elavult és helyenként hiányos csapadékvíz elvezető árkokat. A villám felhőszakadásból kialakuló sár és esővíz folyamok nagy mennyiségben és hirtelen érik el az átereszeket, amelyek sok esetben nem képesek átbocsátani a sok csapadék vízzel együtt érkező hordalék és sárfolyamot.

-Valóban át kell értékelni az út alatti átereszek és az árkok felett létesült magángépkocsi beálló hidak áteresztő képességének a kapacitását, mert több esetben ezek szűk keresztmetszetűek és ezek miatt is folyik az úttesten, illetve a járdákon a víz. Mint köztudott a Somhegy, a Malom út, továbbá a Mellári-fennsík vízgyűjtő területén lehulló nagy mennyiségű eső folyik keresztül a falunkon, okozva gondot a   Somhegy-Szőlőhegy-Nagyhegytől a Gányásig. A jelen helyzetben kollégáimmal a legszükségesebb hordalék takarítási munkákat az útburkolatról megkezdtük és az elkövetkezendő napokban tovább folytatjuk, fogalmazott Gömbösné Rostaházi Judit polgármester.

A teljes csapadékvíz elvezetési rendszer megtervezése és kivitelezése elkerülhetetlen, de a jelen forráshiányos helyzetben ez rendkívül nehéz, évtizedek óta meg nem oldott feladat.

-A település házait fenyegető veszélyhelyzet megelőzése érdekében összefogásra van szükség. Az önkormányzat fizikai dolgozói létszáma ehhez a hatalmas feladathoz kevésnek mutatkozik. Első lépésként a Malom út -Somhegy felől a mezőgazdasági területről érkező víz és sárfolyam vízelvezető árokba terelésének gépi munkáját végezzük el. Ezt követően az átereszek és az árkok kézi tisztítását tervezzük, amelyhez a lakosság segítségét is várjuk. Az Anna kápolnától a Nagyhegyre vezető tönkrement út helyreállításához vismajor pályázatot nyújtunk be, tájékoztatta a polgármester a lakosságot.

Vannak olyan lakosok is, akik lényegre törő és hozzáértő helyzetértékeléssel, építő jellegű észrevételekkel segítik az önkormányzat munkáját és a tevőleges segítséget. Utóbbira jó példa az, amikor valaki a területük mellett lévő vízelvezető árkokat, járdákat, utakat karbantartja és a növényzetet lenyírja, ezzel is elősegítve a víz akadálymentesebb elfolyását.

A polgármester arra kéri a lakosságot, hogy a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos fotókat, videókat, rögzített, személyes észleléseket

 juttassák el a hivatalba, így nyújtva segítséget a szakemberek általi tervezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában