Településrendezés

2023.06.02. 14:00

Mobilház, lakókocsi, konténerház sem lehet majd Úrhidán

Elkészült a falu új településtervének, azaz a településfejlesztési- és településrendezési tervének a véleményezési tervdokumentációja.

Hajdú Marianna

Fotó: Müller Alexandra

A május 31-én tartott lakossági fórummal egybekötött közmeghallgatás két napirendi pontja is a településrendezésről szóló rendelet-tervezettel foglalkozott. A település közigazgatási területére vonatkozó “településrendezési eszközök felülvizsgálati tervdokumentációjának” elkészítésére a megváltozott jogszabályi környezet miatt volt szükség, amit időközben új rendelkezésekkel is szeretnének kiegészíteni.

“A megváltozott jogszabályi környezethez igazodóan a korábban kötött szerződés módosításáról 2022. május 18-án döntött a képviselő-testület annak érdekében, hogy a megbízás keretében elkészülő tervek már az új jogszabályi előírásoknak, elnevezéseknek megfelelően készüljenek.” – áll a jegyzőkönyvben.

Az új rendelkezéseket Bognár József polgármester a lakossági fórumon így indokolta:

“A képviselő-testület 2017-ben fogadta el a településkép védelméről szóló helyi rendeletét. A rendelet hivatott meghatározni azokat az előírásokat, amelyeket az építtetőknek az ingatlanok építése, átépítése során be kell tartani. A közelmúltban egyre gyakrabban fordult elő, hogy az ingatlanon konténert kívánnak elhelyezni, megtöltve azt különböző funkcióval – tároló, garázs, vagy éppen lakófunkció. A település egységes arculatának megőrzése indokolja, hogy konténer jellegű építményt, mobilházat ne lehessen a településen telepíteni, azt csak abban az esetben lehessen az ingatlanokon elhelyezni, ha azok a településképi rendeletben a településkép szempontjából meghatározott területekre alkalmazandó építészeti követelményekre vonatkozó előírásoknak megfelelnek.” Ennek megfelelően a rendelet a következő rendelkezéssel egészülne ki: „Úrhida területén tilos:

a) konténer-épület és bódé elhelyezése, kivéve, ha építkezés időtartama alatt, ideiglenesen, felvonulási építményként, tárolási, ideiglenes tartózkodási céllal történik elhelyezésük;

b) mobilház, lakókocsi, konténerház telepítése,

c) közterületről látható szabadtéri anyagtárolás.”

A véleményezési tervdokumentáció megtekinthető az önkormányzati honlapon, valamint ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban.

Az elkészült tervdokumentációval kapcsolatban természetesen van mód javaslatot, észrevételt tenni a véleményezési időszak alatt, amelynek határideje 2023. június 23-a. A javaslatokat és véleményeket a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott észrevételben lehet megtenni.

A közzétett rendelet-tervezettel kapcsolatos javaslatokat, véleményeket pedig a lakossági fórumot követő 5 napon belül lehet eljuttatni, írásban a Polgármesteri Hivatal címére, elektronikus úton a [email protected] e-mail címre, vagy közvetlenül az E-TÉR felületre is fel lehet tölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában