A Zichy liget és a Dózsa György út kereszteződésében épül

2023.06.12. 11:30

Már látszik, milyen lesz Székesfehérvár fontos, új körforgalma

A Móri út felújításának során mostanra kirakták az új körforgalom szegélyét, így már látszik, milyen szép nagy lesz a kör a teljesen átalakuló kereszteződésben.

Házi Péter

12,5 méter let az új körforgalom külső átmérője, hogy a buszok is zökkenőmentesen átférjenek

Fotó: Házi Péter

Ha valaki járt mostanság a Zichy liget környékén, már megtapasztalhatta, pontosan hogyan is helyezkedik el az új, épülő körforgalom: Mivel az új körfogalomban el kell férniük a csuklósbuszoknak is, ezért egy bizonyos átmérőnél nem szabadott kisebb körforgalmat tervezni: a körforgalom külső átmérőke 12,5 méter lesz. A csomópont méretéből és geometriájából adódóan azonban ezt a körforgalmat nem lehetett a kereszteződés mértani középpontjába tenni, azt elcsúsztatták a Zichy liget utcájának az irányába. Tehát ha a Móri út felől érkezünk, akkor – szerencsére – nem tudunk „egyenesen” átzúgni a körforgalmon a belváros irányába, hanem a körön haladva egy kicsit érintjük a Zichy-ligetet is.

A régi, ideigelenes, műanyag körforgalom már a múlté.
Fotó: Házi Péter

Amint arról beszámoltunk, a város önkormányzata mintegy egymilliárd forint európai uniós támogatást nyert a Móri út felújításának első ütemére, amely a városi rendőrkapitányságtól a Móri út 44-ig tartó, mintegy 650 méteres szakaszt jelenti. Rossz állapotban volt nem csak az útburkolat, de alatta a közmű is, ezért azokat is felújítják, illetve a rekonstrukció során. Az önkormányzat szeretné a Szent Vendel utcánál a második körforgalmat is kiépíteni, de ehhez forrásokat kell még találni. Az első ütem kivitelezése, amint az a munkák megkezdésekor elhangzott, várhatóan szeptember közepéig elkészül.

A felújítás részeként megújulnak a meglévő autóbusz-megállók, új megálló is létesül. Korszerűsítik a közvilágítást, kétoldali kerékpársávokat és helyenként leállósávot alakítanak ki, továbbá bővítik a Rozgonyi Piroska utca végén lévő parkolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában