Papszentelés

2023.06.24. 19:59

Isten és az egyház szolgálatába álltak (galéria)

Keresztelő Szent János születésének ünnepén szentmisébe illesztett pap- és diakónusszentelést tartottak a Szent István-székesegyházban. Spányi Antal megyés püspök pappá szentelte Bakos Áron és Szlama Ákos diakónusokat.

Héjj Vivien

Szentmisébe illesztett pap- és diakónusszentelést tartottak a Szent István-székesegyházban

Fotó: Fehér Gábor

A hívek mellett papszentelésre várók és jubiláns papok is jelen voltak a Szent István-székesegyházban, ahol ünnepi keretek között állt Bakos Áron és Szlama Ákos isten és az egyház szolgálatába, hogy papi hivatást töltsenek be embertársaik javára.

– Hagyományosan e napon, Szent János születésének ünnepén van a Székesfehérvári Egyházmegyében a papszentelés, amit most öt év szünet után – ami a bazilika felújítása miatt volt –, ismét itt, a székesegyházban tudunk megtartani. Minden bizonnyal évszázadokon keresztül itt történtek ezek a liturgiák – mondta Spányi Antal megyés püspök, aki a pappá szentelés előtt Benedek pápa 2007-ben elhangzott szentbeszédéből idézett néhány gondolatot.

– Az egyházi rend szentsége, amelyet most megkaptok, Krisztus küldetésének részévé tesz titeket. Arra kaptok hivatást, hogy hintsétek isten igéjének magvát, azt a magot, amely magában hordozza isten országát, terjesszétek az isteni irgalmasságot, és az úr testével és vérével tápláljátok a híveket az úr asztalánál. Ahhoz, hogy méltó szolgái legyetek, szüntelenül az eucharisztiából kell táplálkoznotok, amely a keresztény élet forrása és csúcsa – idézte a pápa szavait a megyés püspök, aki áldozópappá szentelte Bakos Áront és Szlama Ákost.

A szentmisén az egyházmegye jubiláns papjai hálát adtak a szolgálat kegyelmeiért. Jelen volt a vasmisés Horváth Imre, a gyémántmisés Brückner Ákos Előd és Lébert Miklós, az aranymisés Bohn István, valamint az ezüstmisés Gedő Attila, Tóth Tamás és Burbela Grzegorz Ludwik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában