Frissen Fejérből

2023.06.02. 17:30

Fürdésre alkalmas a víz a Velencei-tóban

Megérkeztek az első vízminősítések a fürdőszezon kezdetén. A Velencei-tó minden engedélyezett strandja alkalmas a fürdésre.

S. Töttő Rita

Illusztráció

Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

Tizenhárom strandot jelöl a Velencei-tónál a Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztályának fürdővíz minőségi térképe,  amelyek mindegyikének besorolását június 2-i dátummal frissítették. A térképen olvasható, hogy május 22-én vették az utolsó mintákat a strandokon. Ezek alapján az Agárdi Park Strand Kemping kiváló, a Tópart utcai strand tűrhető, a Napsugár strand jó, a gárdonyi Tini strand tűrhető, a Sirály strand jó, a Pisztráng utcai strand jó, a velencefürdői Tóparty Rendezvénystrand és a Keleti strand jó, a Velence Resort Spa strandja jó, a Velence Korzó strandja kiváló, a velencei Drótszamár strand jó, a velencei Északi strand pedig kiváló minősítést kapott a legutóbbi vízminőségi vizsgálatokon.

A hatóság a fürdővizekből nem csak a fürdési idény megkezdése előtt, de a nyári szezon idején havonta vesz mintát, amelyben szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják. E baktériumok mennyisége alapján kapnak minősítést a vízminták. 

A Velencei-tóban azonban már május vége óta rendszeresen fürödnek a látogatók. Az első tapasztalatok alapján elmondható: fürdésre, pancsolásra, úszásra egyaránt alkalmas és kellemes a víz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában