Ne lepődjünk meg, ha teknőst látunk az utakon vagy azok mentén

2023.06.21. 12:00

Figyelem, teknősök a terepen!

Fontos időszakra figyelmeztet közösségi oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint írják jelenleg tojásrakási időszaka van a Kárpát-medence egyetlenen őshonos teknősfajának, a mocsári teknősnek. Ennek köszönhetően pedig gyakran a magasabb talajszintek irányába indulnak el. Ez főként azért veszélyes, mert vándorlásuk során úttesteken, főutakon is keresztülhaladnak, ami miatt rengeteg teknőst elgázolnak és csak kevesük éli túl az autóval való ütközést. A Vadvédelmi Központ munkatársai a napokban két ilyen, autóbalesetben sérült teknőst igyekezett megmenteni és nem volt egyszerű dolguk, hiszen a teknősök páncélja jelentősen szétrepedt. Remélhetőleg gyorsan gyógyulnak és nemsokára visszatérhetnek természetes közegükbe. 

A központ felívja továbbá a figyelmet arra, hogy aki olyan teknőst észlel, amelyik nem a természetes élőhelyén halad, ha módja van rá, vigye el valamilyen vizes élőhelyre. De ezt csak abban az esetben ajánlják, ha hazai teknőst talál valaki. Nekik jellegzetesen citromsárga pöttyeik vannak a páncéljukon. Amennyiben más fajról lehet szó, azt inkább a Fővárosi Állat – és Növénykertnek vagy a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlónak kell jelezni

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában