Múltidéző

2023.06.16. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Pénzérmecsere régen is volt

„A régi egy forintosok szeptember 30-ig még érvényesek. Valamely kószahir azt terjesztette el Székesfehérváron, hogy már most érvénytelenek. Ennek eredménye az lett, hogy sehol nem akarják őket elfogadni, sőt még a postán is visszautasíttatnak. Ez iránt interpellált a hétfői közgyűlésen dr. Károlyi Nándor képviselő úr, mely után a rendőrkapitány feladatává tétetett a városban kihirdettetni, miszerint e hír nem áll és a régi egy forintosok az idei év szeptember 30-ig a közforgalomban mindenüt elfogadtatnak.” – olvastuk az 1883. június 17-i lapszámban.

Sokan szerették, ugyan nem a munka miatt

A Hírlap 1983. június 16-i címlapján arról adott hírt, hogy nyitnak az építőtáborok. Az ötvenesek még jól emlékeznek az ország különböző pontjain (pl. Bodajkon is) nyaranta működő táborokra, amelyek olcsó munkaerőként alkalmazták a közép-, és a felsőoktatásban tanulókat számos munkára a kukoricacímerezéstől a blokktégla készítésig. A táborokat a KISZ működtette és még külföldről is érkeztek diákok. A cikk tanúősága szerint 1983-ban országos szinten mintegy 60 ezer táborozóra számítottak, közöttük 6 ezer külföldire. Legtöbbjük persze nem a munka és a pénz, inkább a közösség és a tábori bulik miatt vállalta a munkát a nyári szünetben. 

Aba napok tizenkettedszerre

Huszonhárom évvel ezelőtt, 2000-ben, ezen a napon összegezte a Hírlap a háromnapos Aba-napok programjait és az élményeket, amiket ezeken szerezhettek a látogatók. A tudósítás szerint emberben nem volt hiány, dacára a 35 fokos nyári hőségnek. A színpadokon fellépett a Heaven StreetSeven, Emil Rulez!, a Kispál és a Borz, a Republic koncertje pedig nézőcsúcsot döntött. A könnyűzene mellett szerepet kaptak más kulturális események is, így például megidézték Hamvas Béla emlékét, de a Pávakör és citerazenekar lemezbemutató koncertjét is meg lehetett hallgatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában