Múltidéző

2023.06.02. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Új ruhát kapott a 81-es

– Déli 12 óra, rekkenő hőség, de az útépítők dolgoznak. Sistereg a forró aszfalt-beton, lomha, nagytestű gépek tömörítik, simítják a forró masszát, az emberek pedig lapáttal egyengetik, tapogatják. – olvasható a Fejér Megyei Hírlap ötven éve, 1973-ban megjelent helyszíni tudósításában, amikor gőzerővel zajlottak a felújítási, aszfaltozási munkálatok a 81-es főúton.

A Székesfehérvári Közúti Építő Vállalat akkori igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, az út Fejér megye határáig újulhat meg, mintegy 37 millió forintból. A Mórig tartó szakaszon 45 ezer tonna aszfaltot dolgoztak be a munkások. Az új, kiszélesített nehéz aszfaltburkolat kialakításának köszönhetően balesetmentesebb közlekedést reméltek a szakemberek.

„Szavakon dúló polgárháború”

A bicskei napok vendége volt 1993 júniusának első napján Csoóri Sándor költő, politikus, a Magyarok Világszövetségének elnöke, aki Történelmi tudat, nemzeti tudat, nemzet, nép, közösség és az értelmiségi lét címet viselő előadásában ezúttal is markáns gondolatokat fogalmazott meg.

– Csoóri szemlélete, látásmódja eltér a manapság megszokott fordulatoktól, megállapításai filozofikusak és elgondolkodtatóak. A jelenlegi zűrzavaros magyar és világpolitikai helyzetről sajátos jellemzést adott. Szerinte nem maradt el a harmadik világháború, csak máshogy történt, mint eddig bármikor. Absztrakt formában. A le nem dobott bombák, s a ki nem lőtt golyók semmisítették meg például a Szovjetuniót – idézte a költő gondolatait tudósításában a Hírlap.

Gyalog jött, autóval távozott a Hírlap nyertese

Húsz évvel ezelőtt megjelent lapszámunk címoldalán egy felcsúti házaspár mosolyog az olvasókra. A mosolynak természetesen oka is volt: akkoriban tartották ugyanis a Bregyó közi sportcentrumban a Fejér Megyei Hírlap-napokat. A rendezvény fénypontja egy vasárnapi napon volt, amikor lapunk nyereményjáték-akciójának sorsolását várták izgatottan a jelenlévők. A boldog nyertes Baloghné Kőhalmi Emília felcsúti előfizetőnk volt, aki vasárnap vehette át nyereménye, egy vadonatúj Renault Thalia gépkocsi kulcsait.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában