Emlékkoszorúkat helyeztek el a Szent László szobornál

2023.06.27. 14:00

Egyszerre volt lovag, király és szent – koszorúzási ünnepség (galéria)

Szent László napja alkalmából koszorúzási ünnepséget tartott a Magyar Honvédség Székesfehérváron, a Prohászka liget Szent László szobornál.

Déri Brenda

Fotó: NAGY NORBERT

Szent Lászlót sokan a lövészkatonák védőszentjének is tartják, így nem véletlen, hogy a Magyar Honvédség méltóképpen kívánt megemlékezni történelmünk egyik nagy alakjáról. Az ünnepség a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéjével indult, majd Spányi Antal, megyéspüspök köszöntőbeszédét halhatták a résztvevők.

– A magyar nemzet sok kiváló hőssel büszkélkedhet. Történelmünkre visszatekintve olyan személyiségeket találunk, akik évszázadokon keresztül példát mutatnak, tanítanak és erősítenek bennünket. Ezen hősök közül kiemelkedik Szent László. Termetén és vitézségén túl, lelkülete és szellemisége miatt, amit magában hordozott és, amelyre tanította azt a népet és azt az országot, amelyet örökségül és feladatul kapott. Sajátos küldetése volt, a magyar kultúrát akarta megkeresztelni és így tette igazán kereszténnyé a rábízott népet – fogalmazott a megyéspüspök, akinek tisztelgő szavai után Pozderka Zoltán, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke is szólt néhány szót. Mint mondta Szent László hazánk több mint 1000 éves történelmének kiemelkedő alakja és a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb kifejezője.

– A kereszténység következetes védelmezője és terjesztője, aki a legkeményebb csatában is tudott nemes lelkű lenni és, akire egyszerre mondták: lovag, király és szent. Személyében olyan embert tisztelünk, aki nem csak európai módon gondolkodó bölcs államférfi és uralkodó volt, hanem sikeres és hősies hadvezér –.

Végül az ünnepség zárásaként emlékkoszorúkat helyeztek el a Szent László szobornál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában