Sétahajózás

2023.06.28. 21:00

Egy külön világ a Velencei-tavon: úszólápokhoz kirándulhatunk minden pénteken

Tényleg léteznek úszólápok a Velencei-tavon? Miért van olyan különös szaguk és milyen különleges növények találhatóak rajtuk? Olyan sokan szeretnék tudni és látni, hogy ezen a nyáron minden pénteken elviszik oda a látogatót a szervezők.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Sötétebb, barnás vizet lát először a sétahajóval érkező látogató a Velencei-tavon, ahogy közeledik az úszólápokhoz. Aztán megüti az orrát az a különös, erjedt, kénes szag, amely ezeknek a szigeteknek a jellegzetessége. A sétahajós utakon a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetője elárulja mindig, hogy a hajócsavar a mocsárgáz szagot felszabadítja az iszapból, ezért érezzük olyan intenzíven a kén-hidrogén szagát. Nagyon érdekes, különös világ ez, ahol a nyári időszakban az úszólápok burjánzó, gazdag faunája további különlegességeket rejt. Ott van például a hagymaburok, amely több ezer tővel van jelen a tó úszólápjain, s ahol e veszélyeztetett faj igazán biztonságban lehet. Boldogan él itt a rekettyefűz, a tőzegpáfrány és a téli sás is, a láp oldalában pedig előszeretettel megbújnak a Velencei-tó halai, madarai.

A sétahajózás során a szakvezető gyakran kilép az úszólápokra, hogy így is bemutassa annak különleges élővilágát. Nem véletlen, hogy olyan nagy az érdeklődés erre a sétaútra, ezért a Velencei-tavi Hajózási Társaság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös összefogással most már minden pénteken egyórás sétahajó járatokat indít a Velencei-tavi Madárrezervátumba a nyáron: így tehát június 30-án, július 7-én, július 14-én, július 21-én és augusztus 4-én is viszik az érdeklődőket e különleges helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában