Zöldhulladék égetés

2023.06.18. 17:00

A mányi önkormányzat hosszú távon megszűntetné a tüzelést a faluban

A mányi önkormányzat célja, hogy hosszú távon, olyan komplex megoldást találjon a zöldhulladék égetés kérdésére, ami mindenkinek megfelelő, elfogadható, és nem a tűz meggyújtására, hanem a kerti hulladék további felhasználására inspirál.

Borsányi Bea

Első lépésként új rendeletet vezettek be a zöldhulladék égetési idejére vonatkozóan. Ennek ételmében az április 1. és a május 31. közötti időszakban minden első és harmadik szombaton, 9 és 12 óra között, bel és külterületi ingatlanok esetében is csak telken belül égethető kerti zöldhulladék. Az őszi időszakban október 1. és november 30.között, szintén csak az első, és harmadik szombatokon van lehetőség tüzelni, 9 és 12 óra között. Esős vagy viharosan szeles időben azonban ezeken a napokon sem lehet tüzelni.

A megjelölt időpontokban kizárólag kerti hulladék - faág, gally, cserje, gyümölcsfák nyesedéke, növényi maradványok - égethetők. A fent megjelölttől eltérő napokon tilos mindenfajta égetés! Szintén tilos kommunális és ipari hulladékot égetni, az év bármely napján!

A tűzgyújtás betartásának szabályait az önkormányzat ellenőrizni fogja és szigorúan büntetik, ha valaki nem tartja be az abban leírtakat. 

Környezettudatos településként hosszútávon az önkormányzat szeretné a tüzelés minden formáját megszűntetni Mányon, ezért tervezik egy zöldhulladék lerakó kialakítását a Szél utca végén. Innen lehet majd komposztált anyagot ingyen kérni, illetve ide lehet a megszabott mennyiséget leszállítani. Külön kérésre lehetőség lesz háztól jövő szállítást is igénybe venni erre a telephelyre. Ugyanakkor az önkormányzat javasolja a hulladékszállítási naptár szerinti zöldhulladék szállítást is minden esetben kihasználni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában