Megnyitó ünnepség

2023.05.13. 20:00

Zászlót kapott Baracskától a pákozdi Katonai Emlékpark - az Emlékhelyek Napja itt kezdődött

A Katonai Emlékpark, a 2022-es év "Év emlékhelye" díj kitüntetettje rendezhette az idei Emlékhelyek Napja országos program központi eseményét május 13-án. A Batthyány, Móga és Görgei történelmi családok leszármazottai érkeztek az eseményre, Baracska pedig zászlót adományozott a KEMPP-nek.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az Emlékhelyek Napja országos rendezvényének központi helyszíne és megnyitója a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) volt, ahol zászlószentelésre, az emlékszegek ünnepélyes beverésére is sor került. Görög Viktória, a KEMPP ügyvezetője köszöntőjében emlékeztetett a terület történelmi fontosságára s kiemelte:

- A történelmi múlt, és maga ez a gyönyörű helyszín ihlette és késztette arra az Emlékpark megálmodóit, hogy ezen a helyen jelenítsék meg a hadtörténelem elmúlt évszázadait, az esküjéhez mindig hű magyar katonát. Munkájuk mára beérett, az eredményeket pedig igazolja maga a Nemzeti Emlékhely elismerő minősítés is. Az elismerés nem csak a már elvégzett munkának szól, arra is kötelez, hogy a szellemiség megőrzésével, folyamatosan megújuló erővel és ötletekkel folytassuk munkánkat, elérve azt, hogy rajtunk keresztül minél többen megismerjék nemzetünk hadtörténelmét – mondta.

Görög István emlékszeget ver a baracskai zászlóba
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az országos rendezvény ünnepélyes megnyitóján köszöntötte a résztvevőket Bán Attila alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója is. Az eseményen a KEMPP számára zászlót adományozott Baracska települése, melyet Szőlősy Béla Attila polgármester adott át.

- Az Emlékpark az előző évtizedben és években nagyszabású és elismerésre méltó fejlesztéseket hajtott végre, így ma már méltó módon lehet megemlékezni a szabadságharcról és a nemzetünk számára más, fontos történelmi eseményekről – fogalmazott a polgármester, kiemelve a kölcsönös támogatást és közös munkát, mely az elmúlt években jellemezte Baracska és a Katonai Emlékpark kapcsolatát. A megáldott és felszentelt zászló zászlóanyát is kapott, Batthyány-Schmidt Margit személyében, majd pedig egy régi hagyományt elevenítettek fel az ünnepségen: emlékszegeket vertek a zászló rúdjába a Katonai Emlékpark támogatói, segítői.

Részlet Farkas Aladár kiállításából
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az Emlékhelyek Napja programja lövészárkos kültéri sétákkal folytatódott, majd pedig a vietnámi háború lezárásának 50. évfordulójára összeállított kisplasztika kiállítás nyílt Farkas Aladár műveiből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában