Kulturális élet

2023.05.31. 18:30

Komplex fejlesztés valósulhat meg Beloianniszban

A nemrég megépült és átadott sportközpont után újabb komplex fejlesztés valósulhat meg Beloianniszban: felkészül, a művelődési ház!

Héjj Vivien

Újabb mérföldkőhöz közelít Fejér vármegye görög faluja

Fotó: Fehér Gábor

2022 őszén adták át a település életében komoly mérföldkövet jelentő fejlesztést, melynek során egy minden igényt kielégítő, 270 négyzetméteres tornateremmel gazdagodott a falu, helyet adva az iskolai tornaórák mellett a különböző tömegsportoknak is.

A kezdeti tervek egy kulturális és sportközpont létrehozását vetítették elő, s habár utóbbi elkészült, az előbbi még hátra van. Jelenlegi tervek szerint azonban úgy tűnik, már ezen elképzelés beteljesülésére sem kell sokat várnia a településnek.

– A település erejéhez mérten valósítottunk már meg olyan feladatokat, amelyek igen büszkévé tehetnek minden beloianniszi lakost. A tornaterem elkészültével lehetőség nyílhat most már arra, amire hosszú évtizedek óta nem volt lehetőség: a művelődési ház termét olyan állapotra hozhatjuk, hogy az méltó legyen arra, amilyen kulturális élet benne zajlik. Meg merem kockáztatni, hogy a környező településeken nincs olyan gazdag kulturális élet, mint Beloianniszban. Ez részben a több kultúra találkozásából is adódik, hiszen amíg a magyar ünnepeket, rendezvényeinket ugyanúgy megtartjuk, mint más települések, nekünk ott van pluszban a nemzetiségünk, a görög identitásunk, amely legalább olyan színes spektrumon mozog, mint a magyar – fogalmazott a helyi kulturális élet jelentőségéről a település polgármestere.

Papalexisz Kosztasz elmondta, a művelődési ház felújítása egy összetett terven alapul. A projekt alapvetően három lábon áll: a fő feladat művelődési ház komplex, teljes felújítása. Ezen felül a településre érkező pedagógusok lakhatásának biztosítása érdekében szolgálati lakások kialakítására is szükség van. Erre a művelődési házra épített új szint adhat megoldást, melyben három szolgálati lakás megépítésére lenne lehetőség. A harmadik, legégetőbb részegység, a polgármester szavait idézve „katasztrofális állapotban lévő” konyha és gyermekétkeztető megújítása.

A projekt első lépéseként a tervek elkészítésére kap támogatást a település önkormányzata. A vonatkozó közbeszerzési eljárás már a közeljövőben elindulhat.

– Minden lépésünknél elsősorban az lebeg a szemünk előtt, hogy a felnevelkedő generáció egy olyan lehetséges alternatívát kapjon a településen, hogy ne akarjanak innen elmenni. Itt akarjanak megtelepedni és itt tudják tovább vinni azokat a hagyományokat, amiket az elődeinktől kapunk. Bizton állíthatom, hogy jó úton járunk, Beloiannisz élhető alternatívát nyújt a következő generáció számára – hangsúlyozta a település polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában